Litteraturpriser (temp)

 

 

Gyldne_laurbaer_logo

De gyldne Laurbær har eksisteret siden 1949 og gives til en dansk forfatter. Prisen er stiftet af BoghandlerKlubben. Siden 1981 er prisen hovedsageligt givet for en bestemt udgivelse.

Vindere af De gyldne Laurbær

Nobel_Prize

Nobels litteraturpris

Nobelprisen er uddelt siden 1901,og er den ældste internationale pris. Nobelprisen gives for ”præstationer” inden for fysik, kemi, medicin, litteratur og fred. Prisvinderne modtager en medalje, et diplom og ti millioner svenske kroner.

Vindere af Nobels litteraturpris
 

Nordisk Råds litteraturpris

Prisen blev stiftet i 1961 og uddelt første gang i 1962. Prisen på 350.000 danske kroner gives til et skønlitterært værk skrevet på et af de nordiske landes sprog. Det kan være en roman, drama, novelle-, essay- eller digtsamling. Dommerkomiteen består af 10 medlemmer, som alle anses for eksperter i deres egne landes litteratur og i nabolandenes litteratur i videst muligt omfang.

Vindere af Nordisk Råds litteraturpris

pulitzer_front_logo

Pulitzer Prize

Pulitzer prisen blev uddelt første gang i 1917. Prisen er på $10.000 og uddeles i 21 kategorier. Fra journalistik, fotografi og musik til skønlitteratur. Pulitzer er forbeholdt amerikanere. Pulitzer består af flere juryer (i alt 102 medlemmer) og en dommerkomite. Dommerkomiteen kan underkende juryernes anbefaling og kan vælge slet ikke at uddele en pris i en kategori, hvis årets bud på en prisvinder ikke findes at leve op til standarten.

Vindere af Pulitzer Prize

200px-man_booker_prize_logo

The Man Booker Prize

Bookerprisen blev etableret i 1968. Prisen på £50.000 uddeles en gang om året for en roman, skrevet af en forfatter bosiddende i et Commonwealth land eller i Republikken Irland. Dommerpanelet udvælges blandt Englands førende kritikere, forfattere og akademikere. Vindere og forfattere, hvis bøger er short-listed til Booker prisen, kan i romanens verden ikke få et bedre stempel. Alene en nominering til Booker prisen medfører anselig interesse og store salgstal.

Vindere af The Man Booker Prize