0 kommentarer

Werner Eiskalt af Brösel

af d. 14. juli 2016
Info
 
Forfatter
Omslag
Sideantal

139

Udgivet

1990

ISBN

3-922969-22-4

Originaltitel

Werner - Eiskalt

 

Selvom bindet her indeholder én af de sketches der i den første Werner-film var ganske skæg – nemlig ‘Werner schraddelt zum TÜV’, kan jeg ikke undsige mig fra at være en kende skuffet. Den fungerer faktisk bedre på film, selvom filmen følger oplægget her til punkt og prikke.

Generelt er albummet en samling korte gags, der kører på misforståede ordspil, eller temmelig tørre vitser der med en vis kreativ snilde, malkes til det yderste. For den gakkede Brösel lykkes det indimellem, men niveauet holdes ikke hele vejen, dertil er en del jokes enten lidt for udpinte eller direkte fejlskud.

Styrken ved Werner er at der sgu ikke rigtigt er noget der ligner. Brösel har sikkert fundet inspiration i 70’ernes amerikanske undergrundsserier skabt af folk som Crumb og Shelton, uden at Werner på nogen måde virker som et plagiat af f.eks Flipkompa’niet. Der er Werner faktisk bedre.

Etaten får altid på hatten, de to stamkunder i biksen – færdselsbetjentene Bruno og Helmut, får fingrene i Werner ved en razzia. Werners dumsmarte bemærkninger får temperanterne op at ringe og Wernes motorcykel udsættes derfor for en ret grundig gennemgang. Sammen med TÜV-historien er denne albummets bedste.

I afslutningen, der breder sig over den sidste tredjedel, er Werner på druk og får lavet et væddemål med porchekøreren Holgi: Werner skal bygge en firemotorers Horex og på den gennemføre et ræs med Holgis porche 911. Historien er bygget på en virkelig hændelse, for Brösel og Holgi væddede faktisk og der blev stablet en kæmpe begivenhed på benene med vist nok 10.000 besøgende. Desværre satte den firedobbelte Horex ud kort efter start, så løbet blev aldrig gennemført. I tegneserien gennemføres løbet, men optakten med de mange drukture tager alt for lang tid, og er ikke særligt sjov. Kun de to idioter Kalli og Hörni, der bygger en kattelortkaster til taberen af løbet, lyser op i mørket. Brösel er ikke god til længere fortællinger, dertil er idéerne for tynde.

Er man teknisk interesseret er de tekniske tegninger over den sammenbyggede Horex Porsche Killer trykt i albummet.

Grafisk var Brösel ved indgangen til 90’erne blivet en bedre tegner, hvorfor Eiskalt er pænere at se på, men ikke sjovere end sine forgængere.

Lån tegneserien på biblioteket

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter