0 kommentarer

Vinderen står alene af Paulo Coelho

af d. 5. januar 2010
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Omslag
Sideantal

501

Udgivet

2009

ISBN

978-87-7604-232-5

Originaltitel

O vencedor está só

Udgave

1.udgave

 

Paulo Coelho har begået thrilleren “Vinderen står alene”, som har et samfundskritisk sigte og for at sige det, som det er: Pointen er så firkantet, at den er umulig at overse. Forfatteren indleder således bogen med at forklare via citater fra biblen og i selve forordet, at penge, magt og berømmelse ikke er virkelige værdier, men at vi manipuleres til at eftertragte det i vores vestlige kultur, med et moralsk forfald som resultat.
Således belært bliver vi introduceret for flere karakterer, som går til yderligheder for at opnå det, de har sat sig for. Hovedpersonen, Igor, en russisk forretningsmand har mistet sin kone til en anden mand, og tyr til mord for at skræmme hende tilbage med vold og magt.
Karakterernes spor krydses selvfølgelig og derigennem skabes der en dynamik i romanen.
Dens setting er filmfestivalen i Cannes, altså et sted hvor den overfladiske stræben florerer på bekostning af kunstens eksistentielle kvaliteter. Indbygget i romanens fysiske rammer, ligger således dens morale, og dermed understreges den endnu engang.
Pointen fastslås på så mange måder og tydeliggøres gennem persongalleriet, så romanen går nydeligt op som en kabale eller en kryds og tværs. Uden overraskelser, uden unødvendig hovedbrud fra læserens side. Men er det det, en god roman skal?
Ikke efter min smag. Der må gerne være skæve vinkler og pointer, der ikke bliver fulgt til dørs, og derfor kommer “Vinderen står alene” til at ligge allernederst i bogstakken og bliver nok aldrig støvet af igen.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter