0 kommentarer

Verdens stærkeste mand af Kim Fupz Aakeson

af d. 16. november 2012
Info
 
Sideantal

40

Udgivet

2012

ISBN

978-87-02-12221-3

 
Verdens stærkeste mand arbejder i cirkus som – stærk mand. Han løfter kameler (en lille en) og en Fiat 500 og sprænger kæder med brystkassen, mens han brøler, højt. Og mændene i publikum er imponerede og kvinderne tænker “iih”. Verdens stærkeste mand er gift med slangemennesket Nora Johannesen og de får en lille fin datter. Og så bliver Verdens stærkeste mand pludselig bange for at han ikke magter opgaven.

“Vil du ikke holde hende? Hun går bare i stykker, mumler verdens stærkeste mand og bakker lidt og synes han har de største og hårdeste hænder. Kom nu, siger Nora Johannesen. Det er også din baby. Men verdens stærkeste mand ser på den lille bitte baby og skal ikke nyde noget. Tænk hvis hun gik i stykker, hvis han kvaste noget, hvis noget brækkede. Hvis han løftede hende forkert og klemte for hårdt. Eller kom til at brøle og forskrække hende”.

Og det er sådan med Kim Fupz Aakeson, at han er en decideret håbudsender. For selv verdens stærkeste mand kan blive bange for noget – og så endda noget de fleste ikke ville drømme om at blive bange for.
Verdens stærkeste mand går straks i gang med at øve sig på at løfte lettere og lettere ting, og brøle mindre og mindre indtil han til sidst kan løfte et lille æg og lægge det tilbage igen uden at have ødelagt noget.
Så er han klar til at løfte sin baby.

Aakeson er ikke bange for at VÆRE i situationerne som ovenstående citat gerne skulle vise. Han PENSLER det ud og bliver i det. Det er sært beroligende for et følsomt barn med rigtig gode antenner, at få læst en historie der er så fuldstændig enkel og kærlig.

Som højtlæser, er jeg bare rigtig glad for de små indskudte sætninger, det overdrevne talesprog og al den opbyggelighed og omhyggelighed der ligger i at fortælle at man kan forandre sig. At man ikke skal vige tilbage, men gå i gang med at turde. Der kan godt være lidt modstand – her i form af cirkusdirektøren der helst vil se Fiat 500’eren i strakt arm på verdens stærkeste mand. Men selv en cirkusdirektør kan give sig, når han ser at resultatet af verdens stærkeste mands forvandling er noget andet, der måske er lige så godt.

Lilian Brøgger tegner simpelthen utroligt grimt. Alting er skævt i hendes universer. Men tegningerne sniger sig ind på én og man ender med at holde af hendes personer. Nogen bliver jo ligesom nødt til det. Verdens stærkeste mand er i Brøggers streg lyserød, begavet med meget små ben og en kæmpe overkrop.

Hjemme hos os har vi aldrig rigtig fanget Aakesons ellers så elskede Vitello-bøger. Måske lidt rigeligt tjubang og lidt for lidt følelse? Heldigvis er Aakesons forfatterskab så fuldstændig og umanerligt vildtvoksende, at man næsten altid kan finde noget der rammer lige i hjertet. Først var det billedbogen “En lille bog om det hele” fra 2009 der ramte plet i vores familie. Nu er det så “Verdens stærkeste mand” der tager kegler.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter