0 kommentarer

Undskyldningen af Hanne-Vibeke Holst

af d. 4. juni 2015
Info
 
Forlag
Genre
Omslag
Sideantal

423

Udgivet

2011

ISBN

9788702115635

 

Det var så mit første bekendtskab med Hanne-Vibeke Holst, og sikke en flyvende start.

Jeg vælger ofte bøger på omslaget – og her synes jeg så absolut ikke at omslaget yder romanen retfærdighed. To kedelige og mutte tvillingmænd, en gammel bil, en flyver og en skotøjsæske og så en hæslig rød baggrund. Gab – den ville jeg være gået udenom.

Men hurra – det er jo det læseklubber er til for – til at udfordre og præsentere en for nye bøger, og i min læseklub var “Undskyldningen” lektielæsning.

Hanne-Vibeke Holst skriver fabelagtigt, præcist, poetisk, beskrivende og frækt. Det er som et være der selv, og hun sætter helt fantastiske billeder ind på ens nethinde, f.eks. side 90: “Thorvald, vi er i køkkenet! råbte hun så, mens øjeblikket svandt ind og blev til en kugle af guld, som hun altid ville bære med sig.”

Romanen starter i Tyskland, hvor danske Helena, der er operachef for Berliner Opera skal modtage en ærefuld demokratipris af den tyske kansler. Indledningen var lidt tung, siderne tætskrevne og ih hvor jeg savede nogle afsnit. Men så pludselig kom der fart på læsningen – jeg blev kastet bagover af Helenas slægtshistorie – præstefamilien fra Nordjylland med bedstefaderen der var præst og modstandsmand og hendes egen far, der skæbnesvangert mistede sin tvillingebror.

Hanne-Vibeke Holst graver i det smukkeste og det grimmeste i mennesket, hun præsenterer os for de valg, som de enkelte har taget gennem deres liv. Valg, der ikke kun har berørt dem, men også deres ægtefæller, elskerinder og børn. Ikke alle valg er lige klædelige og nogle har gjort stor skade – men hvornår er det rette tidspunkt at sige undskyld?

Nogle får undskyldt i tide, mens andre bittert kæmper sig gennem livet uden at kunne få ordet over deres læber.

Den ene tvillingedreng på forsiden tog i kådhed et valg, der blev skæbnesvangert ikke kun for ham selv, men også for hans bror og deres respektive familier. Undskyldningen kom til at vente så længe, at den ikke kunne gives – og blev en uhyggelig og utilgivelig livsløgn.

“Undskyldningen” er Helenas datter Sophies desperate råb efter en undskyldning fra den mor, der har prioriteret karrieren over sin egen datter.
 
Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter