0 kommentarer

Under nul af Bret Easton Ellis

af d. 10. februar 2011
Info
 
Sideantal

169

Udgivet

2001

ISBN

978-87-638-1593-2

Originaltitel

Less than zero

 

Det skal ikke være nogen hemmelighed at jeg er vild Ellis. Han er en noget underlig størrelse idet han på samme tid skriver enormt banalt og ganske storslået. Unge mennesker med et usundt forhold til alkohol, sex, stoffer og uden ansvarsfølelse overfor andre mennesker og livet i det hele taget er noget der går igen i alle Ellis’ bøger. Vi følger deres ofte tomme liv, hvor de langsomt nedbryder sig selv.

I ”Under Nul” følger man den unge Clay, der er hjemme på juleferie. Her venter en familie med forældre, der er skilt og ikke kan tale sammen, og to søstre der ligesom mange andre i bogen tager stoffer og hvis underlige halv-bevidstløse tilværelse fx skinner igennem da de reaktionsløst ser porno og Clay ser lidt med, som om det var en kedelig dokumentar og rejser sig uden nogen snak. Clays venner lever et overfladisk liv og nævner ofte, at Clay burde tage noget sol. Deres forhold til sex er for længst kørt af sporet og Clay kommer mod slutningen af bogen til at opleve en meget ubehagelig side af denne sag. Særligt kæresten lider under Clays modstand mod at beskæftige sig med det, der er under overfladen og han er ikke bleg for at være hende utro og fortælle hende, at han aldrig har holdt af hende.

Og hvorfor så læse om alt denne elendighed og ligegyldighed? For det første fordi det sætter det overfladiske liv i en moderne verden under kritisk lys. Men egentlig er det mest fordi Ellis skriver så fantastisk. Han formår at afspejle det sindelag, man finder hos personerne i ”Under Nul” i sin skrivestil, hvilket er en egenskab få forfattere mestrer. Sproget er meget sparsomt på en sådan måde, at læseren selv skal slutte meget ud fra det umiddelbart tomme sprog. Det resulterer blandt andet i, at man får en indsigt i den smerte, der hersker allerinderst inde i sindene på bogens personer uden at Ellis selv ekspliciterer det.

”Under Nul” får “kun” fire stjerner, ganske enkelt fordi den ikke helt når op på siden af den helt geniale ”American Psycho”, men jeg kan helt klart anbefale alle at læse samtlige af Ellis bøger.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter