0 kommentarer

Tunnelen under verden af Frederik Pohl

af d. 16. januar 2011
Info
 
Sideantal

246

Udgivet

2010

ISBN

978-87-90592-43-1

Originaltitel

Oversætter: Niels Dalgaard

 

Satirisk og tankevækkende science fiction novellesamling fra en af genrens grand old men.

Min første oplevelse med Frederik Pohl var “Gateway”, og selvom det efterhånden er mange år siden, så husker jeg tydeligt historien om rumskibene med forudbestemte destinationer, der førte deres menneskelige last til ukendte steder i universet. Jeg var derfor spændt på om denne novellesamling kunne leve op til forventningerne, og det kunne den heldigvis.

Et af de gennemgående temaer i Pohls forfatterskab har været konsum-samfundet, som han ofte har beskrevet satirisk. Det får også en omgang her i titelnovellen, som er en besk hilsen til reklame-industrien og det kommercielle samfunds evige forbrug. Selvom historien er den ældste i samlingen (1955), er den ligeså tankevækkende og underholdende i dag, og slutningen gav mig næsten ondt i maven.

Også “En dag i Lotteri-tivoli” skal fremhæves. Her lider jorden under en voldsomt voksende befolkning, og hvert land forsøger på hver sin måde at begrænse overforbruget af klodens ressourcer. I USA har man Lotteri-tivoliet, hvor man kan vinde store præmier, og prisen er ikke særlig høj!

Men også de øvrige noveller er værd at læse, og jeg havde stor fornøjelse af “Mens vi venter på de olympiske” – en alternate history-novelle med det ekstra twist at fortælleren i bogen er en forfatter, som pønser på at skrive en alternate-history-roman, der meget vel kunne være vores historie. Lyder det kringlet? Det er det ikke, når først du læser det, for Pohl har en fantastisk evne til at gøre historien levende for læseren.

Samlingen afsluttes med et interessant efterord ved Niels Dalgaard, som også har udvalgt og oversat novellerne, og uanset om du tidligere har læst Frederik Pohl – eller science fiction i det hele taget – bør du ikke snyde dig selv for “Tunnelen under verden”. Her er både underholdning og stof til eftertanke.

Du kan læse mere om Frederik Pohl på Science Fiction Cirklens hjemmeside: http://www.sciencefiction.dk

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter