0 kommentarer

Til T af Suzanne Brøgger

af d. 16. januar 2013
Info
 
Sideantal

206

Udgivet

2013

ISBN

978-87-02-13985-3

 

Jacob, Lady Gaga, Bibsen, Sulamit og lille Pelle skal i skoven. Men det er slet ikke nemt, når hele familien er dysfunktionel så det skriger til himlen – og det endda inden ordet rigtigt har gjort sit indtog. For året er 1958 og familien skal i skoven.

Men familien har trange kår. “Alle de aflastende hjælpemidler, de har fået, er blevet en belastning. Fra bilen til støvsugeren. Takket være alle de tekniske ting er de kommet til at leve alene, hver for sig. At gøre noget sammen er næsten blevet en umulighed. Enhver følger sine egne interesser.”

Alle i den lille familie prøver at realisere sig selv, men ingen af dem formår at blive indenfor normalitetens snævre rammer.
Mor drømmer om en indlæggelse uden konsekvenser. Det skønne ved at være overlagt til andres omsorg, og ikke skulle klare det hele selv. Far vil hellere til Asien, det er det så befriende åbenlyst, hvad der kan gøres for at rette op på tingene. Ikke nær så indviklet som at leve på en knivsæg med Lady Gaga. Holde hende oppe, når hun er nede, og håbe, at hun ikke kommer for langt op, for hvad bliver Jacobs rolle så?
Og de tre børn. De prøver ustandseligt på at være flittige og lave lagkager som mor husker dem. Og finde krus nok, så mormor og morfar kan komme til te. Selvom Lady Gaga på ingen måde orker det, men alligevel spiller “familie” helt perfekt.
De stakkels børn, der på ingen m de har rum i huset – ingen plads til dem og deres tanker og ønsker. Og helt galt går det da, da Tigerdyr meddeler at hun gerne vil konfirmeres:

” – Er du blevet fuldkommen vanvittig? Siger Jacob. – Tror du vi har sat dig i den dyre skole for, at du kan foretage fuldkommen forrykte dispositioner, uden hensyn til os! Kængu og Jacob diskuterer højlydt, hvor selvoptaget man åbenbart er i puberteten – og egoistisk. Og Hensynsløs.”

‘Til T’ er en stærk bog om en lille familie, der i høj grad er et produkt af sin tid, måske inden den tid rigtigt braser ind på scenen. Familiemedlemmer er fremragende karakteriserede, især den livsovervældede mor og det lille Tigerdyr, som så gerne vil finde sig selv.

Indledningsvis irriterede det mig, at Brøgger lod Lady Gaga bestemme, at alle skulle omdøbes, så de passede ind i Peter Plys universet – men måske er det bare et udslag at et desperat behov for at passe ind i en eller anden ramme? I hvert fald skal det på ingen måde influere den samlede vurdering, når nu ‘Til T’ ellers flyder over med skønne forfatterkommentarer og en virkeliggørelse af familielivets usle betingelser.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter