0 kommentarer

The Brutal Telling af Louise Penny

af d. 3. juni 2019
Info
 
Forfatter
Forlag
Sideantal

503

Udgivet

2009

ISBN

978-0-7515-4758-0

Originaltitel

The Brutal Telling

 

Søndag morgen i denne lille landsby “De Tre Grantræer” blev et lig fundet i bistroen; men han var anbragt der efter at være blevet dræbt andet steds.

Man kender ham ikke.

Det viste sig, at han boede i en lille hytte langt inde i skoven, hvor han var omgivet af de mest vidunderlige antikviteter; er det ting fra “Rav værelset’ som forsvandt fra St Petersborg under 2. Verdenskrig? Den dræbte skar motiver i træ i stil med Haida kulturen’s totemer, og hans hytte var bygget som deres; hvad er forbindelsen?

Chef Detektiv Armand Gamache med hans team, Jean-Guy Beauvoir og Isabelle Lacosta, ankommer for at løse sagen.

Som i de tidligere bøger af denne forfatter er der et væld af enkeltheder der bliver sat sammen til et hele, en hel verden for sig selv som jeg forsvinder ind i.

Samtidig med mordet dukker Marc Gilbert’s far op, Marc troede han var død for 20 år siden i Indien; dr Vincent Gilbert blev af nogle anset for at være helt pga hans arbejde med børn med Downs Syndrom. Hvorfor dukker han op nu, er der en forbindelse til drabet?

Her er gode menneskebeskrivelser af landsbybeboerne, som er tæt på hinanden på godt og ondt.

Hvad er et anstændigt menneske? Tag for eksempel Clara, hun har boet i landsbyen i 25 år med hendes mand Peter ; hun er ikke-anerkendt kunstner, men står lige før sit gennembrud. Denis Fontin er galleriejer, og vil holde en solo udstilling af Clara’s malerier; han har allerede snakket med diverse kunstkritikere, at  han har fundet den næste store kunstner. Han kom til landsbyen for at diskutere hvordan og hvorledes; de spiste frokost i bistroen hvor Gabi serverer udsøgt mad; Gabi er Clara’s gode ven og homoseksuel. Denis bagtalte Gabi kaldte ham ‘fucking queer”. Clara får samvittighedskvaler, hvorfor sagde hun ikke noget? hvordan kan hun tillade at hendes ven bliver bagtalt på den måde? Skal hun sige noget til Denis? Hvis hun siger noget vil han så aflyse hendes udstilling? Hendes overvejelser for og imod, optager hende meget. Hun spørger Peter og diverse venner, som ikke gav hende råd. Tilsidst bebrejder hun Denis for hvad han sagde, og han aflyser hendes udstilling fordi “hun er en snæversynet lille pige som ikke har kunsnterens mod til at sprænge grænser”. Jeg tror nu at verden ville være bedre hvis vi lyttede mere til vores samvittighed, som Clara gjorde; konsekvenserne for Clara var betydelige.

Landsbyen er meget forbavsede over hvem der bliver anklaget og dømt for mandsdrab, de tror det ikke; tilsidst virker det som om Armand Gamache  selv har nogle tvivl, men den anklagede blev dømt pga af beviserne.

Denne bog vandt  2009 Agatha Award (Bedste roman) og 2010 Anthony Award (Bedste roman).

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter