0 kommentarer

Svinestierne af Susanna Alakoski

af d. 22. oktober 2007
Info
 
Sideantal

258

Udgivet

2007

ISBN

978-87-02-05940-3

Originaltitel

Svinlängorna

 

Leena er en lille finsk pige på 4-5 år, da hun med sin familie flytter ind i en fin ny lejlighed i Friedheim i Sverige i slutningen af 1960’erne. Familien består af en storebror, en nyfødt lillebror, mor, far, hunden Terri og skiftende katte, der altid hedder Tipu eller Puti. Forældrene er glade – faren skaffer brugte møbler til lejligheden, som han fragter hjem på cykel, moren tager børnene med ud til skov og strand, og holder hjemmet pænt og rent, bager og strikker. Penge har de ikke så mange af, men de klarer sig.
Moren bliver veninde med Helmi, som også er finsk og har 5 børn. Leena lytter til deres samtaler, sammenkrøbet, usynlig, så de ikke lægger mærke til hende.

Handlingen i bogen strækker sig over ca. 10 år, og fortælles af Leena. I starten kender hun kun få mennesker, der bor og er ligesom dem selv. Hendes forældre begynder at drikke, men det gør Åses mor og Riitas far også – det er nærmest bare normalt.

Men drikkeriet tager til, og drukturene varer i ugevis, faren overfuser Moren både verbalt og fysisk, når de er på druk. I de perioder har Leena det rigtig dårligt – hun tør ikke være hjemme, men tør heller ikke blive væk, da hun føler et stort ansvar for familien, mor, lillebror, Terri. Ingen sørger for mad til børnene, ingen interesserer sig for hvor de er, forældrene drikker, ryger, slås og sover. Leena forsøger flere gange at få hjælp – men det varer længe før hjælpen kommer.
I de ædru perioder bager Moren brød og strikker og far laver pandekager, de lever et normalt familieliv – men Leena kender tegnene på hvornår en ny drukperiode begynder, og er altid på vagt.

Leena klarer sig rigtig godt i skolen, det er hendes fristed, hun er også elitesvømmer, og hun går i søndagsskole – forældrene bruger søndagsskolen som en mulighed for at få børnene passet, men søndagsskolen præger også Leena.
Leena overlever trods de kaotiske forhold i hjemmet – på grund af sine veninder og sin hund, skolen og svømmehallen. Bogen slutter, da Leena er ca. 14 år. Det er en barsk fortælling, rigtig godt fortalt. At fortælleren i løbet af bogen udvikler sig fra barn til ung viser sig via sproget og dialogen i bogen.

 

Lån bogen på biblioteket

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter