0 kommentarer

Sumplandia! af Karen Russell

af d. 23. april 2014
Info
 
Sideantal

414

Udgivet

2014

ISBN

978-87-7973-553-8

Originaltitel

Swamplandia!

 

Intet er helt, hvad det giver sig ud for i “Sumplandia!”, Karen Russells skønne skrøne fra det farverige udkants-USA. Sandhed og selvbedrag flyder sammen…

Familien Bigtree ejer alligatorparken Sumplandia!, der ligger på en af De Titusind Øer i Floridas sump. Moren, den smækre Hilola, er alligatorbryder og underholder et neglebidende publikum med at svømme rundt i et basin fuld af de livsfarlige krabater.

Pludselig dør Hilola. Hendes mand, Høvdingen, står tilbage med et kæmpesavn, tre teenagebørn og en forlystelse, der hurtig går rabundus.

Lyder det som en indianerfamilie på vej i hundene? Ikke helt. Bedstefaren hed Ernest Schedrach, men tog navneforandring til Sawtooth Bigtree for at narre sine kreditorer. Han købte ubeset noget jord og flygtede til paradiset Sumplandia! i Florida: “Det som de muntre ejendomsmæglere oppe nordfra – med en grådighed der nærmede sig det poetiske – kaldte den amerikanske Edens Have.”

Virkeligheden er en udmattende, fugtig varme, horder af alligatorer, skyer af myg og flokke af ildevarslende gribbe. Imod alle odds får Bigtree-klanen stablet en tilværelse på benene, tingene kører deres skæve gang … og så dør Hilola.

Høvdingen rejser til fastlandet for at rejse kapital. Den ældste søn, Kiwi, får arbejde hos Sumplandia!s konkurrent, Mørkets Verden, en morbid forlystelse, hvor gæsterne underholder sig med alskens klamme ting inde i hvalfisken Leviathans mave.

Søsteren, Osceola, finder en bog om spiritisme, får kontakt med åndernes rige og bliver kæreste med en knægt, der omkom på en mudderpram tilbage i 1936. Kort efter forsvinder Osceola, angiveligt for at blive gift med sin døde ungersvend.

Tilbage på øen er nu blot lillesøster Ava, ulykkelig og alene. Hun beslutter sig for at redde Osceola, og så sejler hun ud i sumpen med en mystisk fuglefænger. Det er denne farefulde værd, der er historiens egentlige omdrejningspunkt.

“Sumplandia!” er en voldsomt underholdende roman om menneskers drømme og illusioner. Foruden grin og gru oplever man oven i købet at blive en lille smule klogere på livet. Bogen var nomineret til Pullitzer-prisen i 2012, men dét år blev ingen skønlitterære værker tildelt den fornemme anerkendelse.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter