0 kommentarer

Spilleren af Fjodor Dostojevskij

af d. 26. november 2008
Info
 
Sideantal

216

Udgivet

2000

ISBN

87-00-38396-1

Originaltitel

Igrok

 

I Dostojevskijs relativt korte roman, ”Spilleren”, er der læsestof for enhver med tendens til ludomani eller som bare ønsker at læse om formuer, der sættes på højkant ved rouletten og tabes.

Hovedpersonen, Aleksej Ivanonvitj – en slags huslærer hos en falleret russisk general, ankommer i bogens begyndelse til kurstedet Roulettenburg i Tyskland, hvor generalen med samt hele hans følge allerede har opholdt sig et stykke tid. Alle venter de på den forventede nyhed om, at generalens rige tante skal dø, så de kan arve hendes penge. Aleksej har netop været ude på en rejse for at stampe lidt penge op af jorden til generalens ødsle forbrug, der fortsætter uindskrænket på forventet efterbevilling.

Generalen er forelsket i kurtisanen mademoiselle Blanche, som udelukkende er interesseret i at skaffe sig kapital og prestige. Han har af nød pantsat sine ejendomme i Rusland til den franske adelsmand De Grillet, der også opholder sig på stedet. Derudover er generalens steddatter, Polina, med, som Aleksej er forelsket i. Alle har brug for penge, og den hurtige, men usikre måde at skrabe kapital sammen på, er ved roulettebordet, som er den væsentlige del af kurstedet. Imidlertid holder selskabet sig fra at spille, selv om især Aleksej er fristet.

Det bliver der vendt om på, da generalens rige tante pludselig ankommer til Roulettenburg medbringende et større følge. Hendes ankomst er en fru Fernando Møghe værdig, idet hun uden betænkning sviner alt og alle til (bl.a. ved at kalde dem for nathuer.). Hendes ankomst er romanens højdepunkt, og samtidig markerer det, at generalens håb om snarlig økonomisk redning er forlist.

Tanten går målrettet efter at prøve lykken ved rouletten med Aleksej som uvillig hjælper (han er bange for at blive indfanget af spilledjævelen) til resten af selskabets store frustration, da de frygter, at tanten vil spille formuen op. Det lykkes faktisk tanten at vinde en god sum penge, men roulettens magi har derved grebet både hende og Aleksej, og slipper dem ikke igen. Det bliver begyndelsen på en større deroute, og selv om Aleksej senere også oplever en vinderrus ved spillebordet, må han efterfølgende sande, at der er en bagside af enhver jeton.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter