0 kommentarer

Skyld af Ferdinand Von Schirach

af d. 11. november 2012
Info
 
Sideantal

154

Udgivet

2011

ISBN

978-87-02-10957-3

Originaltitel

Schuld

 

Ferdinand Von Shirach er en kendt tysk forsvarsadvokat, og i “Skyld” tager han afsæt i virkelige kriminalsager og deres virkelige domskendelser. Samtidig har han komponeret en foruroligende litterær undergrundsmusik til hver af sagerne – et kunstgreb, der holder læserens egen moral som gidsel.

Bogen fortjener udelt opmærksomhed og er betagende i den måde, de enkelte kriminalhistorier præsenteres på. Sagligt, stilfærdigt og uden omsvøb tegner von Shirach rammen for forbrydelsen, så præsenterer han de mennesker, der har begået forbrydelserne, så får vi et kig ind i motiverne bag og endelig får vi løsningen, domsfældelsen præsenteret. Og så starter historien faktisk først: for er vi som læser enige i skyldsspørgsmålet, hvad siger vores moral os.

Det er næsten synd at fortælle for meget om de enkelte sager, men historien “Udligning” greb mig om hjertet. Alexandras mand slår hende, bedrager hende, voldtager hende, behandler hende som en hund – og Alexandra holder det kun ud for at beskytte sin datter. Da manden en dag meddelelser, at nu er datteren blevet 10 år gammel, og så er hun gammel nok til at få samme behandling som moderen, beslutter Alexandra sig for, at nu er det slut. Ægtemanden findes død i sin seng – slået til døde under søvnen med et stumpt redskab. Er det mord? Er det selvforsvar? Er det selvtægt. Et rigtigt svært spørgsmål, der ikke kan besvares klart – og von Shirach stilles som kvindens forsvarer overfor en svær opgave.

Der er også historien om polakken, der bliver stoppet i sin bil med en kuffert fyldt med afskyelige billeder af lig – og historien om en ung servitrice, der bliver massevoldtaget af en gruppe pæne familiefædre, historien om manden, der uretmæssigt anklages for pædofili og udstødes af sin familie for flere år efter dommen at opsøge den unge pige, der indgav falsk anklage.

Uhyggeligt er det, at dette er virkelige sager, det er virkelige mennesker, det drejer sig om – og man foranlediges til eftertænksomhed og ærbødighed over for hvervet som forsvarsadvokat.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter