0 kommentarer

Sengen er giftig af Jesper Dahl

af d. 18. november 2012
Info
 
Sideantal

218

Udgivet

2012

ISBN

978-87-400-0513-4

Originaltitel

Sengen er giftig

 

Efter en årrække i front for det succesfulde band Den Gale Pose, hvis megahit “Spændt op til lir” blev tildelt prisen Årets Danske Hit ved Dansk Grammy 1999, brød rapper og tekstforfatter Jesper “Jokeren” Dahl for alvor igennem i den brede offentlighed som soloartist med landeplager som f.eks. “Havnen”. Siden har karrieren bredt sig til også at omfatte bl.a. skribentvirksomhed, den anmelderroste hovedrolle som (psyko)Paten i Hella Joofs blockbuster af en fim, “Fidibus”, samt hvervet som dommer og coach i tv-succesen “Talent”.

Jesper Dahl (f. 1973), der er selverklæret definition af en stodder, formåede at få den kendte forfatter og feminist Hanne Vibeke Holst, der tidligere har kritiseret ham for brug af nedladende, chauvinistiske og sexistiske ord som “ho” og “møgluder”, til at medvirke i hans musikvideo “Godt taget – klap dig selv på skulderen”, og hans tekster bruges ofte som eksamensmateriale på landets skoler og uddannelsesinstitutioner.

Jesper Dahls alter ego, den cool alfahan-hiphopper Jokeren med “stiv pik og håret tilbage”, som han tog på som følsom 14-årig for at beskytte sig mod verden, er kommet på afstand – han er blevet voksen, far og siden delefar til datteren Chili Tallulah, og hans tilværelse leves i både musikverdenen, modebranchen og jetsettet, underverdenen og den almindelige verden.

Jesper Dahl betegner sig selv som en macho-karakter midt i en tid, hvor feminisme er en statsreligion – og som en klassisk kunstnertype med lavt selvværd og tårnhøjt ego. Figurerne i hans nye bog “Sengen er giftig”, der består af 14 vanvittigt fascinerende noveller, minder meget om ham selv – her er både kunstnere med og uden succes, kokainhandlere, familiefædre på stoffer, bekvemmelighedskriminelle, revisorer, journalister, strippere, originaler, Hus Forbi-sælgere og svigersønner fra Helvede.

“Sengen er giftig” er Jesper Dahls debut som skønlitterær forfatter, og den er efter min mening helt eminent. Som læser får man et enestående indblik i eksistenserne og livet på kanten af samfundet – i den ekstreme udkantskultur, hvor intet er normalt, og den sædvanlige dag på kontoret slet ikke findes. Det er en parallelverden, som de færreste af os kender til, så gå ikke glip af denne unikke udgivelse!

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter