0 kommentarer

Salomons sang af Toni Morrison

af d. 7. august 2003
Info
 
Sideantal

350

Udgivet

2000

ISBN

87-7560-302-0

Originaltitel

The Song of Solomon

 

Sproget og tonen er så forrygende, at en læser nærmest blæses bagover i ”Salomons sang”. Mens man stadig sidder og tilvænner sig det mættede og fængende sprog, er historien sat i gang og ind træder et sprudlende, farvet portrætgalleri fra 1950’ernes Amerika.

Macon Dead, søn af den rige, ambitiøse og natsorte Macon Dead og den lysebrune, forfinede lægedatter Ruth Foster, får tidligt tildelt øgenavnet Milkman. Moderens forfejlede voksenliv er så fattigt på glæde, at hun ikke kan bryde mælkens bånd til sin søn. Milkman vokser op i et glædesløst hjem, men familien er velstående, og det lykkes Milkman at skøjte hen over sin families trøstesløshed og finde en plads i verden udenfor. Forkælede Milkman står stille, men resten af verden begynder at rykke og forrykke sig. Det tvinger ham endelig til at reagere og finde sin egen identitet som ansvarlig, voksen mand.

Når man har vænnet sig til, at ordene galopperer af sted over stok og sten, bliver man afhængig. Fortællingen suger en til sig, og man må vide, hvad der skete engang i tidligere generationer, og om Milkman når at blive voksen. ”Salomons sang” er et godt sted at begynde med Toni Morrisons forfatterskab. Her serveres en god portion velskrevet realisme med stænk af det eventyrlige. Skønt med sådan en sproglig rusketur.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter