0 kommentarer

Rosens navn af Umberto Eco

af d. 22. januar 2004
Info
 
Forfatter
Genre
Sideantal

485

Udgivet

1998

ISBN

87-553-1490-2, 978-87-553-1490-0

Originaltitel

Il nome della rosa

 

I slutningen af november 1327 ankommer William af Baskerville sammen med sin elev Adso fra Melk til et afsidesliggende Norditaliensk kloster, hvor en af de yngre munke netop er død under mystiske omstændigheder. Som tidligere inkvisitor anmodes William om at opklare dødsfaldet, men snart tager begivenhederne fart og de to må bruge al deres snilde for at nå til bunds i klosterbibliotekets hemmelighed.

Med denne bog sattes nye standarder for historiske krimier. Forfatteren vedgår arv og gæld til Sherlock Holmes-figuren, ikke blot ved at lade bogens jeg-fortæller fungere som krønikeskriver om mordgåden, men også gennem Williams efternavn, hans deduktive metode og en kort efterligning af mesterdetektivens hensynken i smådepressiv dovenskab. Ja, selv navnet Adso henviser vel til den tro følgesvend Dr. Watson.

Hermed være ikke sagt, at der ellers er meget efterligning i bogen, som er dybt original med et herligt og ofte morsomt spil mellem den unge elev og hans aldrende læremester. Ydermere er bogen befolket med herlige munketyper og et rendsammen af religiøse galninge og embedsmænd, som får ført mange mere eller mindre lærde debatter.

Det er vanskeligt at læse romanen uden at have Jean-Jacques Annauds filmatisering fra 1986 på nethinden. Udover en ung Christian Slater som Adso var Sean Connery genial som William, mens der gik lovlig meget “freak-show” i de fleste af klosterets beboere.

Førstegangslæseren vil nok mest fokusere på gådens løsning, men detaljerigdommen er så stor, at også en anden læsning giver masser af overraskelser og oplevelser. Selv efter at have set filmen adskillige gange oveni er jeg lige urokkelig i, at fem stjerner sjældent har været mere fortjent end til dette mesterværk af en bog.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter