0 kommentarer

Oplyst af Tara Westover

af d. 16. marts 2019
Info
 
Sideantal

381

Udgivet

2019

ISBN

978 87 11 56448 6

Originaltitel

Educated - oversat af Peter Rønnov-Jessen

Udgave

1. udgave

 

Det er en grum historie, unge Tara Westover præsenterer os for i erindringsromanen ”Oplyst” – og det værste er naturligvis, at der er tale om erindringer; altså virkelige hændelser. Selveste ekspræsident Obama anbefaler bogen på det varmeste, og bogen har da også toppet New York Times’ bestsellerliste.

Hvis du troede, alle mormoner var sådan nogle renskurede, velopdragne typer som popgruppen The Osmonds fra Utah, så kan du godt begynde at tro om igen. Men ’tro’ er bestemt et relevant ord i sammenhængen.

Tara vokser op som ét af syv børn på et bjerg langt ude på bøhlandet i Idaho. Faren har en vildtvoksende skrotplads, moren er selvlært jordemor, og Tara og hendes søskende er indforskrevet til at arbejde med at skrotte gamle biler og andet ragelse. Med livet som indsats.

Faren Gene, der er stærkt troende mormon, tager sig ikke så meget af, at børnene, konen og han selv konstant kommer til skade, når benzintanke eksploderer, og nogen falder til jorden fra stor højde: Gud og den naturmedicinkyndige kone skal nok sørge for helbredelsen. Læger og hospitaler er staten og satans værk – lige som offentlige uddannelsesinstitutioner, så børnene må naturligvis ikke gå i skole. Alt, hvad der er værd at vide, står i de gamle, hellige bøger.

Det er blodig ironi, at USA fører krig i Afghanistan (angiveligt) for at befri især kvinder og børn fra de formørkede, langskæggede islamisters patriarkalske tyranni. Thi i USA’s eget bibelbælte findes tusinder af religiøse fundamentalister, der får Talebanerne til at ligne moderne, fremskridtsvenlige hyggeonkler.

Far Gene indkøber store mængder kraftige våben, benzin og forråd for at være klar, når myndighederne invaderer familiens ejendom. Konspirationerne foregår i hans egen sygelige fantasi, men han skræmmer kone, børn og naboer fra vid og sans.

På forunderlig vis formår Tara og et par af brødrene at vriste sig fri af farens terrorregime og påbegynde en uddannelse. Langt op i teenageårene kan de hverken stave eller regne; de tror, at Vederstyggelighedens Dage med hungersnød venter forude, og de tør ikke tage medicin mod selv de værste sygdomme.

”Oplyst” (”Educated”) er en flammende advarsel mod religiøs fanatisme, og Tara Westovers eget eksempel er det mest vidunderlige bevis på værdien af uddannelse. Fra middelalderligt mørke til en doktorgrad på få år. Bogen burde være pligtlæsning i danske skoler, hvor mange af vores privilegerede unge har svært ved at se fidusen i at studere videre.

 

Lån bogen på biblioteket

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter