0 kommentarer

Opland af Jens Vilstrup

af d. 25. oktober 2014
Info
 
Forfatter
Genre
Omslag
Sideantal

321

Udgivet

2014

ISBN

978-87-7137-501-5

Originaltitel

Opland

Udgave

1.udgave

 

Jens Vilstrups ”Opland” er meget barsk læsning. En meget kolerisk og tyrannisk far som arbejder indenfor fængselsvæsnet danner baggrund for bogens tema som må være noget med mænd, der skal “forsone sig med fortiden, blive klogere på sig selv og livet og finde en vej ud af den moderne verdens vildnis, inden de fortaber sig fuldstændigt”.

Faderens død – som også viser sig at have noget med hovedpersonen Niels at gøre – får Niels hjem til barndomslandet, hvor han i ugen op til den kirkelige handling opsøger de gamle venner som alle mener, at Niels har svigtet ved at læse til læge og drage til København. Dette medfører en slags fjendskab – også fra brødrenes side.
Brødrene er som alle andre blevet i oplandet, og de har begge også deres at slås med. Manglende selvværd og “dårligt selskab” gør bl.a. at den ældste bror går ud og ind af fængslerne. Den voldelige far har sat sit store præg på familiens liv og omgang med andre mennesker.
Moderen har stiltiende set på og “lukket skodderne for”,
så omverdenen ikke har fået nys om, hvad der hænder i den lille familie. En beskrivelse af et lille samfund og børnenes opvækst. En bog om, hvor barsk livet også kan være. Man aner dog en bedre fremtid for såvel befolkningen i “oplandet” og for Niels fremover ved bogens slutning, men absolut ikke en bog for sarte sjæle.

Godt skrevet, godt sprog og tilpas længde.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter