0 kommentarer

Onkels drøm af F. M. Dostojevskij

af d. 10. juli 2010
Info
 
Sideantal

135

Udgivet

2006

Originaltitel

Dyadyushkin son

 

Drømmen om flugt fra provinshullets kedsomhed driver intrigernes dronning til at satse, og alle ønsker at spænde ben for hende.

I ‘Onkels drøm’ fra 1859 forsøger den manipulatoriske Marja Aleksandrovna at udnytte en affældig rigmands forvirrethed på det groveste. Planen går ud på at afsætte datteren, den billedskønne men ugifte Sina, til ham inden han dør. Efter hans forventet snarlige død vil hun arve, og med pengene kan det kun gå for hurtigt med at vende den kedelige sibiriske provinsby ryggen til fordel for det eksotiske Spanien og rivieraen.

Fortælleren er i første omgang en anonym stemme der beretter sarkastisk om det intrigante miljø i provinsbyen, men senere anvendes også de enkelte personers egne perspektiver og kommentarer. Den humoristiske og sarkastiske tone holdes konsekvent og afbalanceret fortællingen igennem, og romanen repræsenterer derfor et af Dostojevskijs bedste forsøg med humor i en fortælling.

Særligt beskrivelsen af det ekstremt mistroiske og sladderprægede miljø i provinsbyens snobbede, finere kredse, hvor netop Marja Aleksandrovna regerer på tronen som det absolut mest intrigante kvindemenneske, er flot og detaljeret. Men også persongalleriets konstante forsøg på at “stikke knive” i hinandens rygge, og deres dans om guldkalven, er ganske underholdende. Guldkalven selv, den affældige gamle rigmand, er også både sjovt og godt beskrevet.

Lån bogen på biblioteket

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter