0 kommentarer

Moon Palace af Paul Auster

af d. 10. maj 2011
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Omslag
Sideantal

306

Udgivet

1999

ISBN

87-89007-96-4

Originaltitel

Moon Palace

Udgave

3.udgave

 

Marco Fogg mister sin mor som ti-årig, og flytter ind hos sin eneste slægtning, onklen Victor. Da han som universitetsstuderende også mister onklen, bliver han slået helt ud og går efterhånden fuldstændig i opløsning. Han dropper studierne, isolerer sig i sin lejlighed og sælger ud af onkelens mange bøger, når han har brug for penge. Efter nogle måneder er det så slut, han bliver smidt ud af lejligheden og bliver hjemløs, da han finder det for pinligt at skulle bede nogen om hjælp. Han sover i Central Park og spiser andres affald. På et tidspunkt bliver han imidlertid så syg af feber, at han indstiller sig på at skulle dø. Men han bliver mirakuløst fundet i tide af vennerne Zimmer og Kitty Wu, som har ledt efter ham i månedsvis.

Marco flytter siden sammen med Kitty og får sig et job hos den vanskelige excentriker Thomas Effing, som er både lam og blind. Marco får til opgave at læse højt for Effing, skubbe ham rundt i kvarteret og skrive hans nekrolog, hvilket efterhånden bliver til en hel biografi, som ingen dog vil udgive, eftersom Effing trods hans eget udsagn er totalt ukendt.

Effing har en søn, Solomon Barber, som han aldrig har mødt, fordi han drog til Utah for at male, da konen blev gravid og aldrig siden vendte tilbage. Han levede som eneboer i en hule i mere end et år og endte med at skifte navn og identitet.
Da Effing dør kommer Barber til New York for at høre om sin ukendte far. Marco og Barber bliver venner og sammen beslutter de sig for at rejse til Utah for at finde Effings hule. Først kører de imidlertid til Chicago for at aflægge besøg, hvor Marco’s mor og onkel ligger begravet, hvilket får fatale følger.

“Moon Palace” drejer sig om en ensom ung mands trængsler i søgen efter sine rødder og sit eget ståsted. Det er en kompleks, fortættet og sprogligt rig historie, mættet af en symbolik, som tigger efter tolkninger, og der er nok til at køre en hel læsegruppe træt.
Jeg synes altid at menneskers identitetsproblemer er interessante. Ikke desto mindre keder jeg mig i passager i denne mærkelige historie. Den er underligt uvirkelig med nogle utrolige sammentræf, som om begivenhederne og dermed også Marco’s vej til at finde sin egen identitet er forudbestemt af en højere magt. Og lige det finder jeg ikke er særlig interessant.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter