0 kommentarer

Mirakelbarnet af Trudi Birger

af d. 12. januar 2013
Info
 
Forfatter
Forlag
Sideantal

197

Udgivet

1997

ISBN

87-7841-108-4

Originaltitel

A Daughter's Gift of Love

 

Trudi Birger vil være kendt af mange danske fjernseere. DR-journalisten Alex Frank Larsens producerede i slutningen af 1990erne filmen “Mirakelbarnet” om den tysk-jødiske pige, der i allersidste øjeblik blev reddet fra krematoriet i udryddelseslejren Stutthof.

Hun var en forkælet lille femårig jødisk pige fra et religiøst hjem i Frankfurt am Main, da hendes familie første gang måtte flygte fra nazisterne efter med nød og næppe at have undgået at blive henrettet på en familieskovtur. Først flygtede familien til Memel (Klaipeda) og siden hen til Kaunas i Litauen. For ikke at blive deporteret til Sibirien for at være kapitalister betalte hendes far en lokal slagter for at gemme familien i sin kølekælder. Familien tilbragte tre dage mellem de kæmpemæssige oksekroppe og grisekroppe.

Da russerne var væk, flyttede familien tilbage til lejligheden. Men det var en stakket frist. Da nazisterne i midten af 1941 rykkede ind i Kaunas, blev Trudi og familien sammen med 30.000 andre jøder som en fåreflok gennet ind i en ghetto, der skyndsomt var blevet etableret i forstaden Slobodka.

Da ghettoen blev nedlagt, blev Trudi og hendes mor deporteret til kz-lejren Stutthof i Østpreussen (nu Polen). Faren var blevet henrettet, da han forsøgte at redde en gruppe børn fra at blive sendt til udslettelse under en »kinder-aktion« i Slobodka-ghettoen. I koncentrationslejren blev Trudi sendt på tvangsarbejde.

På et tidspunkt blev hun uarbejdsdygtig og var dermed klar til ovnen, som hun bogstaveligt talt stod og mærkede varme. En sygeplejerske overtalte lejrkommandanten til at redde Trudi Birger.

Hvorfor, spørger hun selv. Lejrkommandanten viste ingen følelser bagefter, og den dag i dag har Trudi Birger kun spørgsmål, men intet svar.
Som læser på total distance fra tid og sted er der kun mistanken tilbage: Lejrkommandanten elskede at have den magt at kunne herske over liv og død.

Trudi Birger overlevede på mirakuløs vis Anden Verdenskrig sammen med sin mor. Hun fortæller sin usædvanlige historie til journalisten Jeffrey M. Green. I bogen fortæller hun, hvordan hun har formået at omsætte sine chokerende og tragiske oplevelser fra nazitiden til et livsbekræftende og menneskeligt budskab. Trudi Birger hjalp indtil sin død i 2002 fattige børn i Jerusalem.

Så er der bare tilbage at håbe, at den vil blive læst. Gør denne rystende bog til pligtlæsning i skolernes ældste klasser.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter