0 kommentarer

Magellans Karaveller – den første Verdensomsejling af Georg Jensen

af d. 9. juli 2006
Info
 
Sideantal

108

Udgivet

1958

 

Fortællingen om portugisiske Ferdinand Magellan, der i 1519 sejlede mod vest under spansk flag for at finde søvejen til Molukkerne. Som børnebog er historien fortalt detaljeret nok, men ellers savnes mere drama og ikke mindst mere dybde i hovedpersonerne. Specielt Magellan burde have haft mere baggrund og motiv. Resten af persongalleriet, såsom hans kaptajner på de øvrige skibe, er alle flade som en pandekage.

Magellan sætter kursen mod Sydamerika, som man på det tidspunkt ikke vidste, hvor langt sydpå strakte sig. Måske helt ned til polarområdet? Ideen med at slå sig ned ved Panama og bygge skibe ved Stillehavskysten var afvist, så det gjaldt om at finde en nemmere, hurtigere og mere profitabel måde at nå til Østens herligheder af krydderier, silke osv.

Undervejs skal Magellan gruelig meget ondt igennem og blandt andet tage sig af mytteri, skørbug og vilde indfødte, før han får succes. Det giver historien lidt kolorit. Desværre nedtones betydningen af Magellans opdagelse af Magellanstrædet, og læseren snydes for indlevelsen i sømændenes tanker og i de øjeblikke, hvor ekspeditionen gør sine største landvindinger. Igen refereres der for meget til de historiske facts til fordel for følelserne. Læseren kommer aldrig om bord på Magellans Karaveller.

Bogen kunne have været dobbelt så lang, for at give plads til dybere personbeskrivelser og bevæggrunde, og stadigvæk være en god og overkommelig børnebog.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter