0 kommentarer

Lykke-Per af Henrik Pontoppidan

af d. 13. maj 2011
Info
 
Sideantal

702

Udgivet

2006

ISBN

978-87-02-11781-3

 

Med Lykke-Per lykkes det Henrik Pontoppidan at give en utrolig velskrevet skildring af årene fra anden halvdel af 1800-tallet, som fra start til slut holder læseren fanget.
Det er en klassisk udviklingsroman om Per Sidenius, der i trods mod sin fars strenge, kristne opdragelse, vælger at læse til ingeniør i hovedstaden. Trodsen viser sig i hans bortkastning af alt familiært tanke- og arvegods, men som årene går, kommer han til overraskende erkendelser om sig selv og betydningen af arv og miljø.

Per kaldes Lykke-Per af en bekendt, for det virker i perioder som om alting lykkes for Per – både arbejdsmæssigt og privat. Den bekendte søger trofast at opildne ham til at få gennemført en ambitiøs og vidtløftig plan for en nyordning af vandtrafikken i Jylland. men Pers uforfærdede tro på egne evner især i ungdomsårene brydes undervejs med de barske realiteter i en verden, hvor industrialiseringen af Danmark betyder nye måder at tjene penge på.

Af stor betydning for bogens tiltrækning er beskrivelserne af de mange personer, der optræder i romanen. Pontoppidan formår at give dem liv og levned, at gøre dem interessante at følge og via dem blotlægge de tidens nye tankers indhold og konsekvenser, der flyttede landet fra landbrugs- til industrination.

Det er virkelig en klassiker – og med rette! Lykke-Per skal læses!

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter