0 kommentarer

Løgnhalsen fra Umbrien af Bjarne Reuter

af d. 9. juli 2004
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

397

Udgivet

2004

ISBN

87-02-02776-3

 

Når Bjarne Reuter, som vel er en af de mest succesrige forfattere i nyere tid, kaster sig over en fortælling fra middelalderens og pestens tid, skruer man som læser automatisk sin forventning op til noget i retning af Eco’s “Rosens navn”.

Desværre udvikler historien sig hurtigt til en ørkenvandring i Norditalien, hvor Giuseppe Pagamino søger efter lidt af Satans negl, som skal sætte ham i stand til at brygge en eliksir, der giver evigt liv. Fantastisk plot, som dog forsvinder i ligegyldige bihistorier á la den om syv gravide søstre i Rafael.

Det er som om fortællingen både vil være for børn og voksne, realitet og eventyr. Alt sammen kommenteret ihjel af en simpelthen ulidelig hovedperson. Værst er de kursiverede afsnit, hvor han diskuterer med sig selv, men når han for 25. gang siger “Din dåre” til sin tjener Arturo og fyrer en svada af, er man som læser for længst stopmæt af det.

Det er efterhånden tyve år siden Ib Michael skrev “Troubadurens lærling”, men også en lille perle som Anne-Marie Vedsø Olesens “Salernos sol” fra 2000 skal lige nævnes, for i begge tilfælde er der tale om langt bedre fortællinger, der tager middelalderens farverige univers alvorligt.

Ligesom i Eco’s “Baudolino” har Reuter med denne bog pustet liv i en genre, jeg vil tillade mig at kalde kæk og vrøvlende middelalder. Man forventer noget fremragende, men læsemæssigt er det en stor skuffelse.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter