0 kommentarer

Leviathan af Paul Auster

af d. 5. januar 2014
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Omslag
Sideantal

298

Udgivet

2008

ISBN

87-89974-12-3

Originaltitel

Leviathan

Udgave

1.udgave

 

En midaldrende mand springer sig selv i luften i Wisconsin, og der kommer efterfølgende en kort notits i de landsdækkende aviser om hændelsen.

I New York læser forfatteren Peter Aaron notitsen og ved instinktivt, at hans gamle ven Benjamin Sachs er identisk med manden, der har sprunget sig selv i luften.

Aaron ved det er et spørgsmål om tid inden Sachs bliver identificeret, og dermed også et spørgsmål om tid inden politiet opsøger Sachs´s omgangskreds for at finde ud af, hvad der ligger til grund for dødsfaldet.

Inden politiet dukker op vælger Aaron at nedfælde historien om hans gamle ven Sachs, så verden kan læse om baggrunden for, hvorfor Sachs endte som han gjorde.

Fortællingen om Sachs er romanen “Leviathan”, som man sidder med mellem hænderne.

“Leviathan” er fortællingen om det mangeårige venskab mellem Sachs og Aaron, hvor man introduceres til familielivet, opdragelsen af børn, skilsmisser, nye forhold, arbejdslivet som forfatter og alle de hverdagshændelser, der tilsammen udgør et menneskeliv.

Fortællingen om affærerne, venskaber der sættes på prøve og om et fald ud af et vindue, som måske – eller måske ikke er forsætligt. Et fald, der – forsætligt eller ej – har betydning for historien om Sachs.

“Leviathan” er en roman, hvor hændelser konstant filtrer sig ind i hinanden, personer blander sig på magisk vis ind i hinandens tilværelse. Det burde virke kaotisk med alle disse sammenblandinger – men er det ikke – læseren lever sig ind i handlingen og i personernes liv, og bogen formår dermed at krybe ind under huden på læseren, der sluger bogen i store, grådige mundfulde.

Romanen er nok en af Auster´s bedste romaner til dato fordi den er velgennemtænkt, gennemarbejdet, intelligent skrevet – jeg er på et stadie, hvor jeg ikke har en eneste dårlig ting at sige om bogen. Alt er overbevisende og gennemarbejdet, og jeg anbefaler derfor bogen på det varmeste.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter