0 kommentarer

Knald og fald af Nell Zink

af d. 6. september 2016
Info
 
Forfatter
Genre
Sideantal

243

Udgivet

2016

ISBN

978-87-93323-67-4

Originaltitel

Mislaid - Oversat til dansk af Sara Koch

Udgave

1. udgave, 1. oplag

 
Vi er i 60erne. Her møder vi Peggy. Hun er ung og ser en fremtid inden for litteraturens verden. Hun forsøger blandt andet at skrive skuespil. Hun møder underviseren Lee, som også er forfatter. De indleder et noget anderledes forhold, for de er begge homoseksuelle, men finder tiltrækning i hinanden alligevel og ender med at blive gift og få børn
Lee behandler ikke Peggy ret godt, og han lever et ret udskejende liv med sex ved siden af ægteskabet. Peggy ender derfor med at flygte med deres yngste barn, for ellers risikere hun at blive indlagt, da Lee som manden i huset kan trumfe igennem, at hun er sindssyg, selv om det er ham, der er en modbydelig mand.
Det lykkes for Peggy at komme væk med datteren. Sønnen må hun efterlade tilbage. Hun stjæler en dåbsattest og går under jorden med Mireille, der efterfølgende vokser op som sort, selv om hun er lys, og får navnet Karen.
Sønnen Byrdie bliver hos sin far og udvikler sig til en ung mand med sine egne ideer om verden.. Byrdie kan huske sin mor og sin søster, men der skal gå mange år, før de møder hinanden igen.
Da begge børn vokser op og næsten er voksne, mødes de uden at vide, hvem hinanden er. Det finder de ud af, da Karen skal vidne i en retssag, hvor Byrdie er anklaget. Og der er virkelig mange følelser på spil.
Der er fester, stoffer, sex, litterære henvisninger m.m. i denne bog, og man får helt sikkert mest ud af den, hvis man selv har kendskab til litteratur samt til lidt historie. Den afspejler perioden 60erne og frem rigtig godt, og er alt i alt velskrevet. Dog med et par skønhedsfejl i korrekturlæsningen i sidste del af bogen.
Jeg vil mene, at bogen henvender sig til alle, der godt kan lide en god roman, og som gerne vil underholdes med en god historie. Men også til alle som tør bryde fordomme, for her er både homoseksualitet, sorte og forskellen på rig og fattig. Så man kan i den grad også benytte bogen til at skabe en god debat.
Den er i hvert fald et bekendtskab værd. Det er helt sikkert!
Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter