0 kommentarer

Klokken i Makedonien af Knud H. Thomsen

af d. 10. oktober 2007
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

253

Udgivet

1981

ISBN

87-00-64122-7

 

Historien om maskiningeniøren fra Athen – Jangos Patriacheas, der under krigens sidste år sendes til landsbyen Aina i Makedonien, er en sand perle. Jangos, der er temmelig grøn hvad angår sengens glæder, bliver sat på arbejde i Aina, hvor han har til opgave at få gang i byens spinderi, men hvor byens krigsenker har ganske andre planer med ham. For tyskerne har renset byen for mænd, – der er kun drengebørn og gamlinge til at repræsentere det mandlige køn, og Jangos indlemmes ganske uvidende i en turnus blandt de vansmægtende enker.

Alt dette er dog kun indledningen til den egentlige (røver)historie, for byens store stolthed, kirkeklokken Hosianna, der for år siden blev stjålet af bulgarerne, er blevet set i et kloster flere hundrede kilometer inde i jugoslavisk Makedonien. Og da byens ældste sammensætter en redningsgruppe der skal skaffe Hosianna tilbage, er det kun naturligt at den uheldige ‘helt-mod-sin-vilje’ Jangos, skal være en del af denne trup.

Bogen er en vaskeægte røverhistorie (de skal jo stjæle klokken tilbage) af format, med et væld af elskelige bipersoner og humoristiske ordvekslinger der sidder lige hvor de skal. Knud H. Thomsen væver med sikker hånd humoren ind i sine sætninger, og han holder fra start til slut et meget højt niveau.

Midt i al den frimodige humor, hvor den tilbagelænede græske livsførelse folder sig ud, er der er også mere alvorlige passager, som da en gruppe tyske soldater har fanget byens børn i kirken, og gør klar til en massakre. Heldigvis når det aldrig at blive ubehageligt, men det er spændende og uforudsigeligt som grækerne selv.

De 5 stjerner giver jeg gladelig til ”Klokken i Makedonien”. Hver eneste side hiver humøret kraftigt op, så har man en trist dag kan et par sider i selskab med Jangos & co. være ganske nyttige. Og de fås uden lægens recept!

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter