0 kommentarer

Kinderzimmer af Valentine Goby

af d. 10. februar 2015
Info
 
Sideantal

232

Udgivet

2015

ISBN

978-87-11-33573-4

Originaltitel

Kinderzimmer

 

Jeg er ked af, at jeg ikke er mere begejstret for denne bog – for emnet kalder på respekt og ydmyghed.

Romanen er baseret på interviews med overlevende fanger og voksne født i kz-lejre og handler om den purunge Suzanne, der som politisk fange kommer til koncentrationslejren Ravensbrück.

Suzanne er gravid og en kvinde hvisker til hende, at hun skal holde graviditeten hemmelig, da man ellers vil foretage en abort på hende. Trods en gynækologisk undersøgelse lykkes det Suzanne at bevare sin hemmelighed – og barnet i hendes mave bliver hendes holdepunkt gennem sult, fornedrelse og frygt.

Da barnet bliver født, bliver det placeret i Kinderzimmer sammen med andre nyfødte børn, og Suzanne får lov at besøge barnet i dagtimerne for at amme det. Suzannes afmagrede tilstand producerer ikke meget mælk, og den lille bliver snart ligesom de øvrige spædbørn til en lille dehydreret olding. Ikke mange af spædbørnene overlever, og Suzannes held bliver, at en anden mors barn dør – og denne mor bliver så amme for den lille James, som Suzanne kalder barnet. Forholdene forværres og også den lille James bukker under for sulten, kulden og de umenneskelige forhold.

Grunden til at jeg ikke var så begejstret for bogen er, at det varer meget længe, inden man når til “Kinderzimmer”, som skulle være bogens centrale omdrejningspunkt. Oplægget er meget langt og på en måde et antiklimaks i forhold til bogens titel. Bogen bruger megen energi på at beskrive de rædsomme forhold i lejren, men der mangler fokus på hovedpersonen selv. Det er som om, forfatteren har villet have det hele med, og for mig drukner den egentlige historie – Suzannes historie – i alle de andres historier. Nogle gange må man fokusere på et enkelt menneske for at fortælle alles historie.

Sidste del af bogen er rigtig fin, her beskrives ikke kun Kinderzimmer og den lille James’s skæbne, men også fangernes vej ud i friheden er dybt rørende.

Suzanne overlever og tager senere ud til skoleklasser for at fortælle sin rolle i verdenshistorien.

Hvor ville jeg gerne have givet flere stjerner til denne bog, fordi den er et vigtigt stykke dramatiseret historie, men den lange vej hen til kernen i bogen var for lang for denne læser. Så kun 3 stjerner herfra.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter