0 kommentarer

Kejserhøgen af Kåre Johannessen

af d. 19. februar 2010
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

252

Udgivet

2009

ISBN

978-87-21-03556-3

 

I 1914 bliver Albert indkaldt som tysk soldat. Han er fra Nordslesvig, og hans farfar var dansk. Ikke desto mindre er Albert opsat på at kæmpe for kejseren og fædrelandet, og han er sikker på, at kampen bliver kort, for selvfølgelig er tyskerne både franskmænd og englændere overlegne. Albert ender i Belgien, hvor han kæmper i skyttegravene, og hvor hans opfattelse af heltedåd ændrer sig drastisk.

Efter et år i skyttegraven forfremmes Albert og sendes videre til pilottræning i Kiel. I starten er Albert usikker på sin plads her, men han viser sig at være en dygtig pilot, og det at han har en mekanikerbaggrund, giver ham også et ekstra plus i undervisningen. De øvrige pilotaspiranter er hovedsageligt fra den tyske overklasse, så Albert føler sig ikke umiddelbart hjemme, men da han kommer i aktiv tjeneste, finder han dog en ven i Manfred von Richthofen.

Kåre Johannessen fortæller spændende og indlevende om piloternes indsats under 1. verdenskrig, hvor man slet ikke havde tænkt dem ind som våben fra starten. Vi hører om, hvordan Oswald Boelcke ændrer piloternes arbejdsopgaver og skaber en skræmmende kampenhed. Hvordan der konstant arbejdes på at lave bedre og hurtigere fly, og hvordan von Richthofen blev til “Den Røde Baron”. Det er spændende læsning, ikke mindst pga. den danske vinkel med Albert på tysk side.

Johannessen er historiker og har gennem mange år interesseret sig for von Richthofen og de tyske krigsflyvere fra 1. verdenskrig. Det er tydeligt, at han har styr på sit stof, og samtidig formidler han historien, så man gribes af personerne og deres skæbne. Jeg synes, han giver et fascinerende billede af et af flyvningens første kapitler, og kan kun anbefale “Kejserhøgen” til alle, som holder af en god historisk roman.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter