0 kommentarer

Jordemoderen af Katja Kettu

af d. 2. januar 2016
Info
 
Sideantal

367

Udgivet

2015

ISBN

978-87-7108-869-4

Originaltitel

Kätilö

 

Med titlen “Jordemoderen” kunne man måske forvente en bog om glade tider, sunde kvinder og herlig barnegråd. Men intet kunne være mere omvendt i denne bog.
Katja Kettu har med denne bog skrevet en både grum, forfærdelig og meget fængslende fortælling om et halvt års tid under 2. verdenskrig i grænselandet ved Lapland. Man følger primært kvinden Vildøje, som er selvlært jordemoder. Hendes liv har aldrig været let, da hendes forældre ikke var gift. De er begge døde nu, men at være en bastard har præget hendes liv meget.
Hun har ingen rigtige venner, dog er alle glade for hendes evner som jordemoder. Da hun møder den tyske soldat Johannes, der arbejder på en lejr i nærheden, bliver Vildøje som besat. Hun må se ham igen. Derfor tager hun arbejde som sygeplejerske i lejren, hvilket bestemt ikke var en god ide.
Lejren viser sig at være en skræmmende arbejdslejr af den slags, man næppe slipper ud af. Desuden finder Vildøje langsomt ud af, at der foregår medicinske eksperimenter i lejren, hvilket er noget af det grummeste jeg længe har hørt om.
Vildøje får dog langt om længe kontakt med Johannes, og hendes lykke er for en kort stand gjort, da parret kommer væk fra lejren et par dage. Men krigen raser, og det ser pludselig ikke længere ud til, at Tyskland vil vinde krigen, så finnerne begynder langsomt at skifte side. Vildøje og Johannes må flygte for at leve sammen, men det er ikke nemt, da Johannes viser nye og meget skræmmende sider af sig selv. Han er traumatiseret af tidligere krigshændelser, og da man finder ud af hvilke, undrer det ikke.

Samtidig med den spirende kærlighedshistorie, hører man også om krigens hærgen gennem en dobbeltagents øjne. Denne person fylder langsomt mere og mere af historien, og de to handlinger forenes meget smukt til sidst.
Sproget i romanen er en historie for sig selv. Helt nøgternt og uden malende beskrivelser. Lige på og hårdt. Godt valgt til en historie som denne.
Forfatterens kronologi i bogen er også spændende. Man starter både i fortid og “fremtid”, og bevæger sig så langsomt mod begivenhederne i midten, som er de væsentlige. Og de mest grumme.
“Jordemoderen” er en krigsfortælling med alt hvad der tilhører og er bestemt ikke for sarte sjæle. Men god det er den!

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter