0 kommentarer

Januarvinduet af P. B. Kerr

af d. 4. maj 2015
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

345

Udgivet

2015

ISBN

978-87-7146-280-7

Originaltitel

January Window

 

“Den officielle religion her i landet er hverken kristendom eller islam, det er fodbold. For ingen går i kirke længere. Og bestemt ikke en søndag. De går til fodbold.”

Sådan lyder manager Scott Mansons peptalk til sine spillere i London City før den vigtige pokalkamp mod West Ham. En kamp, som SKAL vindes for at ære klubbens tidligere manager, João Zarco, der netop er blevet myrdet.

“Januarvinduet” er første bind i en ny krimiføljeton af den engelske forfatter Philip Kerr, der er herostratisk berømt for sin fænomenale Berlin Noir-serie. Og som det indledende citat viser, drejer det sig især om FODBOLD. Premier League, helt nøjagtigt. Stop læsningen øjeblikkeligt, hvis dét ikke interesserer dig!

Kerrs nye helt, Scott Manson, er en flot, farvet, begavet, stærk, stjernerig fyr på 39, der har og kan alt. Som manager i (den fiktive klub) London City scorer han boksen, hvortil kommer et tocifret millionbeløb hvert år i udbytte fra faderens succesfulde sportsfirma. Penge er intet issue.

Det er det heller ikke for spillerne i klubben, der tjener millioner – hver uge. Scotts chef, Viktor, er ukrainsk mangemilliardær med uudtømmelige midler. Alle futter rundt i det dyreste tøj, de fedeste ure, de sejeste øser, de mest cool restauranter og bor i kæmpepaladser i Londons Chelsea- og Belgravia-områder. Ikke alle er lige kloge, men gryn mangler de aldrig.

Som sagt handler “Januarvinduet” (slang for den måned på året, hvor Premier League-klubberne må handle spillere) primært om fodbold. Krimielementet er ganske vist omdrejningspunkt for plottet, men bogen henvender sig udelukkende til folk med forkærlighed for det gamle spil.

Et eksempel på vægtningen: Principielt handler bogen om, at Scott skal opklare mordet på sin ven og forgænger som manager, men opklaringen, der kommer som lyn fra en klar himmel til sidst, fylder præcis 8 sider. Kampen mod West Ham, der er uhyre detaljeret beskrevet, breder sig over samfulde 17 sider.

Jeg er selv både fodboldfan og krimielsker og hyggede mig skam undervejs. Men det er immervæk svært at forstå, at det er den samme mand, der har skrevet den minutiøst researchede, superspændende og replikstærke Berlin Noir-serie med den nuancerede antihelt Bernie Gunther i hovedrollen. Også Kerrs andre selvstændige romaner virker på alle områder stærkere i plot og sammenhængskraft.

Scott Manson er en endimensionel karakter, plottet er blottet for spænding, replikkerne (som ofte fylder halve sider) virker konstruerede. Eneste formildende omstændighed er egentlig al fodboldsnakken, hvor vi får nye vinkler på mange af de kendte ikoner fra de seneste 20-30 år.

Men lur mig, om jeg ikke skal læse næste bog i serien. Kerr underholder stadig bedre end de fleste.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter