0 kommentarer

Intet retsligt efterspil af Claudio Magris

af d. 9. september 2016
Info
 
Sideantal

408

Udgivet

2016

ISBN

9788763843638

Originaltitel

Non luogo a procedere - Oversat af Hanne Jansen, Lorens Juul Madsen

Udgave

1. udgave

 

Vi har her fat i en meget stor forfatter fra det italienske land, hvor der er mange historiske perspektiver at fordybe sig i – særligt omkring Anden Verdenskrig, hvortil Claudio Magris er en eminent rejseguide.

Han har med denne roman kreeret en meget – ærligt talt og positivt ment – krævende roman, hvor man som læser ikke blot læner sig tilbage og lader sig omslutte af en fortælling, nej her kræver det opmærksomhed, lydhørhed og ganske meget refleksion, og det lønner sig!

Det er en original fortælling, hvor vi føres ind i fascismens tid og ind til Trieste, hvor forfatteren (uden at vi skal bruge krudt på overførsel mellem fortæller og forfatter) er født.
Vi møder en samler af krigsvåben, og han er ikke bare båret af fritidsbeskæftigelsens trummerum, nej han er manisk optaget deraf. Da han findes død, kan spændingen folde sig ud, og Luisa bliver udpeget som kurator for museet. Hun bærer i sig på en jødisk samt amerikansk baggrund, og det spiller med ind i hendes dyk ned i historien.

Vi kommer forbi Mexico i 1860’erne og særligt slavehandlen dér. Ydermere rejser vi forbi Prag i begyndelsen af 1900-tallet samt til Polen under Anden Verdenskrig.

Vi får naturligvis et ganske godt indblik i, hvem Luisa er, og hvad hun bærer på – det er æggende og god læsning, som – i de bedste øjeblikke – river og rusker lidt i læserens perspektiv.

Måske – det er en pågående diskussion omkring litteratur – er den en kende for tyk, men omvendt er det også befriende at vide, at der er mange sider at fordybe sig i, ligesom tilfældet er her.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter