0 kommentarer

Hvor solen græder af Puk Damsgård Andersen

af d. 31. januar 2015
Info
 
Sideantal

268

Udgivet

2014

ISBN

978-87-400-1342-9

Originaltitel

Hvor solen græder

 

Alt er absolut ikke normalt i Syrien. Præsident Assad fører krig mod sit eget folk – en krig som han snedigt gradvis optrapper, så verdenssamfundet ikke foranlediges til at gribe ind. Midt i krigen står den danske krigsreporter Puk Damsgård. Hun rapporterer for DR nyheder, og hendes oplevelser fra 2011 til forår 2014 danner rammen om ”Hvor solen græder”.

Det er et meget lærerigt værk, døddeprimerende, men i særlig grad oplysende. Alt det som ikke kunne kommunikeres via nyhedernes treminutters temaer får rum. Via revolutioner i Ægypten og Libyen, til demokratiske vibrationer blandt befolkningen i Syrien – og til Assads 180 graders vending fra en mand der hilste reformer velkommen, til en krigsmogul, baggrunden for krigen er godt ridset op. Alt underbygget af fortællinger om de skæbner Damsgård møder på vejen. Blandt andet bogens egentlige hovedperson, den unge forkælede storbymadonna Nour, som naivt tilslutter sig revolutionen før den for alvor er begyndt, og derved påkalder sig sikkerhedstjenestens opmærksomhed. Hvilket får konsekvenser både for hende selv og hendes familie. Søsteren sættes i arrest, og kun ved indflydelsesrige venners mellemkomst sættes pigen på fri fod, voldtaget og forslået. Nour må flygte til Tyrkiet, kommer i flygtningelejr, flygter tilbage til Syrien og lever under jorden som eftersøgt ‘terrorist’. Som utallige andre. Terroriststemplet uddeles på må og få til modstandere af regimet.

Hvis ikke barndommens naivitet var forsvundet for Damsgård, så fordufter den hurtigt. Hun erkender blankt, at et nyhedsklip fra Syrien overhovedet ikke kan påvirke situationen i landet. Heller ikke hendes bog vil ændre noget som helst. Når hun reflekterer over vestens manglende reaktioner, rammer hun for alvor plet. USA’s Obama vil ikke gribe ind mod Assad, på trods af verificeret viden om at Assad i mere end tyve tilfælde har brugt giftgas mod civilbefolkningen. Heller ikke EU reagerer. Her spidder Damsgård situationen med et knastørt spørgsmål: hvad ville reaktionen have været på et gasangreb i Europa?

Hun har også svært ved at acceptere storpolitiske dilemmaer – som det at Rusland har absolut vetoret på beslutninger i FN, og der derfor – så længe Putin er ved magten, ikke bliver mulighed for militær indgriben i Syrien.

Det er i høj grad en vigtig bog. Ikke en bog der kommer til at ændre verden, men den oplyser om en katastrofe som ikke længere har nogen sensationsværdi, og som ligger i en verden der kulturelt, religiøst og racemæssigt er for langt fra Danmark, til at den helt forbigås af danske medier. En skamstøtte over hvor forrykt mediernes, politikernes og stormagternes fokus er.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter