0 kommentarer

Hun er vred af Maja Lee Langvad

af d. 23. juni 2016
Info
 
Sideantal

251

Udgivet

2014

ISBN

978-87-93128-03-3

Udgave

1. udgave, 1. oplag

 

Maja Lee Langvad er født i Seoul i Sydkorea i 1980, men da hun var 3 måneder gammel blev hun adopteret af et dansk ægtepar og er derfor vokset op i København.

”Hun er vred” er den bog Maja Lee Langvad skrev i perioden 2007-2010, hvor hun boede i Seoul i et forsøg på at genetablere de kulturelle og familiære bånd, der blev brudt efter den biologiske familie bortadopterede hende.

Man kan nok bedst kategorisere bogen som et langdigt (på 237 sider), hvor hvert afsnit starter med ”Hun er vred”, efterfulgt af sekvenser der beskriver, hvad forfatteren er vred over når det handler om adoption og emner relateret til adoption.

”Hun er vred over at være en importvare

Hun er vred over at være en eksportvare” (side 17)

Hun er for øvrigt også vred på sine adoptivforældre over at have adopteret hende, vred på de biologiske forældre over at de ikke beholdt hende, vred over at hun ikke kan koreansk, vred på vesten, vred over at Sydkorea tjener mange penge på at adoptere børn til vesten, vred på adoptionsbureauer, vred over, at hun i sin opvækst ikke havde kontakt til sine biologiske forældre – og ikke mindst er hun vred over at være vred.

Der er meget at være vred over, når man anser sig selv for at være hvid. Når man efterfølgende ender i Seoul, hvor man af udseende ligner alle andre, men hvor man alligevel falder igennem, fordi man ikke kan sproget og hverken kender eller kan afkode kulturen, fordi man også er fremmed der – denne gang fordi man er anderledes i sin tankegang.

”Hun er vred” giver indsigt i hvordan et adoptivbarn oplever at være adopteret, hvordan det opleves at opsøge sine rødder for at finde ud af at alt er en fremmed.

Mest af alt er bogen dog en kritik af hele den forretning som adoption er blevet, det skinner tydeligt igennem at forfatteren anser adoption for at være udnyttelse af familier, der står i en vanskelig situation eller ikke kender deres rettigheder.

Bogen viser, at man ikke pr. automatik skal gå ud fra, at det er godt for barnet eller den biologiske familie, at et barn bliver adopteret til et andet land, for hvem skal eller kan egentlig bestemme i hvilken familie, det er bedst for et barn at vokse op?

”Hun er vred” er en samfundskritik, et vredesudbrud, men også en slags debatbog, der sætter tankerne i gang hos læseren – for hvem tror vi, at vi er, når vi bedømmer andre og i vores stille sind bestemmer os for, hvilke beslutninger alle andre mennesker burde tage (for deres eget bedste)?

Maja Lee Langvad har skrevet en tankevækkende bog, som jeg fandt læseværdig og meget relevant. Jeg synes bogen er velskrevet – og ikke så negativ som man kunne tro bogen ville være, når alle afsnit starter med sætningen, ”Hun er vred”.

”Hun er vred” er en bog, der både overvælder læseren og gør indtryk, det er en bog som gør læseren klogere, og derfor er bogen stærkt anbefalelsesværdig.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter