0 kommentarer

Hummerfejden af Elizabeth Gilbert

af d. 28. september 2004
Info
 
Sideantal

302

Udgivet

2000

ISBN

87-595-1314-4

Originaltitel

Stern Men

 

På to små barske øer ud for Maines kyst, udkæmpes en indædt kamp om hummere. Det handler en stor del af bogen om, men hovedpersonen Ruth er historiens egentlige omdrejningspunkt. Hun fødes ind i den århundrede gamle fejde, og selv om hun bliver sendt i skole på fastlandet, er hun fast besluttet på at blive hummerfisker som sin far. Som barn og teenager er Ruth en sær snegl. Hun hører ikke rigtig til på øen, men hun betragter den som sit hjem og det eneste sted, hvor hun bør være. Ruth er ganske vist den indavlede befolkning intellektuelt overlegen, og hun plages af rastløshed.

Der er noget særligt dragende over en så velbeskrevet krig mellem to næsten identiske samfund. Bogen flyder med fiskesabotage, slagsmål og beskidte kneb i farvandet mellem øerne. Man kan næsten smage hummerne og høre tændernes hadefulde gnidslen. Hummerne er områdets eneste indtægtskilde, og skønt et samarbejde mellem fiskerne ville gavne dem alle, er de gamle og stædige mænd ikke til at lave om på. Det indser den unge Ruth tidligt, men der skal mange skæve begivenheder til, før hun gør noget ved det.

“Hummerfejden” er en dejlig fortælling om øboernes særheder og de vilkår, de lever under. Bizarre skikke, gamle fjendskaber og kalenderåret, der udelukkende er baseret på hummerfangsten. Bogen handler mindst lige så meget om triste personskæbner, som det i nøje detaljer beskrevne fiskeri.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter