0 kommentarer

Gitterporten af Fred Uhlman

af d. 4. november 2014
Info
 
Sideantal

105

Udgivet

2007

ISBN

978-87-92165-00-8

Originaltitel

Reunion

Udgave

4.udgave

 

Til trods for det beskedne sideantal er “Gitterporten” en af de bøger, der har brændt sig ind i min hukommelse og som har ramt direkte ind i hjertet.

Som 16-årig går drengen Hans i gymnasiet i Stuttgart (vi befinder os i tiden lige op til anden verdenskrig). En by, der emmer af historie og kultur og en by, som Hans er ganske stolt og tilfreds med at være vokset op i. Hans er af jødisk afstamning og kommer fra en familie, der tilhører den højere middelklasse, hvis ikke ligefrem overklassen.

En dag starter den jævnaldrende dreng, Konradin, i klassen. Konradin er af adelig herkomst og kommer fra en familie, hvor især moderen har et horn i siden på jøder. Ikke fordi moderen kender nogle jøder personligt, hun bryder sig bare ikke om dem – alene fordi de er jøder.

Til trods for forskellighederne indleder de to drenge et nært venskab, der kommer til at betyde meget for dem begge. I starten ved Hans ikke, at Konradin´s forældre nærer sympati for nazismen, men som venskabet udarter sig kan Hans ikke undgå, at opdage det.

Som Hitler bliver mere magtfuld sættes drengenes venskab på en alvorlig prøve; de kammerater Hans havde i skolen vender sig langsomt mod ham fordi de er hoppet ind på nazismens vej, og Hans´ forældre ser sig til sidst nødsaget til at sende sønnen til USA, hvor han skal bo hos nogle slægtninge.

Da krigen bryder ud er Hans i sikkerhed, mens hans forældre i Stuttgart vælger at træffe en hård beslutning om deres egen tilværelse.

Som gammel mand bor Hans stadig i USA, hvor han skriver sine erindringer; han er godt uddannet, er gift, har et barn og er sund og rask. Som ældre mand fortæller Hans hvad han ved om sine gamle skolekammerater fra Stuttgart. Hvad Hans finder ud af må du selv læse bogen for at finde ud af, jeg kan dog afsløre at det er bevægende information, der lægges for dagen.

“Gitterporten” er ganske enkelt en smuk og rørende bog, som vil smelte hjertet på selv den mest forhærdede læser.

Det er en solid fortælling om kærlighed, venskab, ondskab og om, at leve med fortidens synder. Fred Uhlman har bedrevet en overbevisende og spændende kortroman, som jeg fandt det umuligt at lægge fra mig, og bogen står som et af årets fineste læseoplevelser for mig.

Selvom bogen omhandler et sørgeligt emne er den også livsbekræftende, og jeg anbefaler bogen til alle, der vil læse en lille perle om tilgivelse af fortidens synder – fem store stjerner og en varm anbefaling herfra.

Bogen er ganske enkelt et lille mesterværk, som man ikke bør snyde sig selv for at læse.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter