0 kommentarer

Gamle historier af Jan Sonnergaard

af d. 27. oktober 2010
Info
 
Sideantal

196

Udgivet

2009

ISBN

978-87-02-07235-8

 

“Gamle historier” er en novellesamling, der består af 15 noveller, som tidligere har været publiceret i andre tidsskrifter. Nu er novellerne samlet i en bog, der blev udgivet sidste år.

På mange måder er “Gamle historier” ikke en bog, der overrasker den, som er bekendt med Sonnergaards forfatterskab. Novellerne indeholder den sædvanlige mængde af ironi og også de samme beskrivelser af samfundets outsidere, som Sonnergaard blev kendt for i sin novelletrilogi.

Novellerne i “Gamle historier” kredser meget om udlandsophold i Berlin, parforhold, der ikke rigtigt fungerer, og mennesker, der er blevet ligeglade med sig selv og omgivelserne.

Et eksempel herpå er novellen “Imitation af Lacoste”, der handler om et par, som har boet sammen i 2 år, på trods af at parret intet har tilfælles og for øvrigt aldrig rigtig har kunnet lide hinanden. Som læser må man undre sig over, at parret bliver boende sammen, på trods af at tingene ikke fungerer. Det er en af de ting Sonnergaard kan – beskrive det barokke i, at nogle mennesker hellere vil blive i et skidt forhold end at indrømme, at man har begået en fejl.

“Gamle historier” er på mange måder en typisk Sonnergaard-bog. Der er ikke de store overraskelser, men jeg har alligevel nydt at læse denne novellesamling, dels fordi bogen er underholdende, men også fordi jeg synes bogen er en fin beskrivelse af, hvordan mange af nutidens mennesker vælger at leve deres liv.

Udover, at bogen er underholdende sætter jeg pris på Sonnergaards ironiske tilgang til forbrugersamfundet, og jeg sætter også meget pris på, at Sonnergaard har sin helt egen stil og en sikker pen.

Jeg kan ikke andet end at anbefale “Gamle historier”, for Sonnergaard kan sit kram, og jeg glæder mig til at læse de bøger, der kommer fra hans hånd i fremtiden.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter