0 kommentarer

Fredes fobi af Johannes Møllehave

af d. 20. marts 2014
Info
 
Sideantal

28

Udgivet

2014

ISBN

978-87-7137-842-9

 

Frede bliver bange, da han er i cirkus med sin far. Ikke for lyn og torden og vilde dyr – men for klovner, der slås med lagkage. Frede har klovnofobi!

”Fobi betyder angst, fordi
der er et eller andet, man ikke kan li’.
Som hvis man har en frygt for edderkopper
eller en anden angst, der ikke stopper.”

Johannes Møllehave bevæger sig som forfatter og digter ofte på grænsen mellem ordekvilibrisme og orddelirium. I denne børnebog rimer han om drengen Frede sammen med sit barnebarn, Rosa Victoria Møllehave. Versopbygningen er uensartet, men oftest mundret og tæt på talesproget. Fortællingen er jordnær og uprætentiøs, skønt den søger intet mindre end at forklare i børnehøjde, hvad en fobi er. Opløse pinligheden og tabuet omkring at være bange. Samtidig vil bogen underholde. Den indkredser sit emne på en legende måde ved enkle og ofte uventede rim, som man også som voksen trækker på smilebåndet af.

”En dag går Frede en tur med far,
de går over, hvor vejen ikke er klar.
En rasende mand træder bremsen i bund,
og bandeord flyder ud af hans mund.”

“Du er idiot, er du tabt bag en vogn?
Du er en klaphat, en kæmpe klovn!!
Det håber jeg ikke, si’r far, fordi
Frede, min søn, har klovnofobi.”

Det er ikke stor lyrik, og bogen er heller ikke én af de mest mindeværdige tilføjelser til genren “rim og remser”. Opbygningen kan virke noget tilfældig og usammenhængende, og der forsøges med en happy-end, som virker påklistret. Men ærindet er sympatisk, og jeg var underholdt! Jeg er ikke i tvivl om, at børn i rimealderen eller evt. med en variant af fobi kan have glæde af bogen sammen med en voksen. Egnet fra omkr. 5-6 år.

Illustrationerne af Kirsten Gjerding er livlige og humørfyldte.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter