0 kommentarer

Frankenstein, eller Den Moderne Prometheus af Mary Wollstonecraft Shelley

af d. 3. november 2014
Info
 
Sideantal

237

Udgivet

2014

ISBN

978-87-638-3073-7

Originaltitel

Frankenstein, or the Modern Prometheus

 

”Frankenstein, eller Den Moderne Prometheus”, bliver af visse folk betragtet som en af de allerførste science fiction romaner (wow, støvet), og det er med rette, for vi er nemlig ude i en original udgivelsesdato, der hedder 1820!

Det er en fortælling om Victor Frankenstein, en videnskabsmand, der dropper alt socialt liv over en længere periode, for at arbejde i sit laboratorium på at skabe helt nyt liv! Han sætter legemsdele fra døde mennesker sammen for til sidst at stå med et puslespil af en kæmpe-mand, som skræmmer Frankenstein selv så meget, at “monsteret” må flygte og leve et isoleret liv som udstødt.

Jeg skriver monster i gåseøjne, fordi det netop er en af hovedpointerne med romanen – det navneløse væsen starter nemlig ud som et purrent sind, og først når hans skaber og derefter samfundet afviser ham, bliver han et mere eller mindre samvittighedsforladt monster, der dræber hæmningsløst.

Mary Shelley formåede at skrive denne roman som kun 18-årig, og hun har gjort et fantastisk arbejde, for selvom den er så gammel, har den jo netop overlevet i 200 år, og det er altså ikke uden grund. Frankenstein er skræmmende og stemningsfuld, samtidig med at temaerne i dag fortsat er relevante og giver stof til eftertanke.

Jeg kan kun opfordre til at læse Frankenstein og melde sig ind i klubben af folk, der bliver helt ustyrligt triste i sjælen af replikken “It’s Alive!! (med lyn-lydeffekter i baggrunden)” og den generelle misforståelse at monsteret er Frankenstein. Du vil ikke fortryde det!

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter