0 kommentarer

Foucaults pendul af Umberto Eco

af d. 6. januar 2004
Info
 
Sideantal

573

Udgivet

1990

ISBN

87-553-1706-5

Originaltitel

Il pendolo di Foucault

 

Lad det være sagt med det samme: Eco er ikke bange for at kræve sin læsers fulde koncentration, og derfor egner denne roman sig kun dårligt til at blive læst i småbidder på sengekanten. Har man derimod tid til at fordybe sig i dens uendelige detaljerigdom, venter en læseoplevelse af de gode.

Vi følger den studerende Casaubon, som via sit speciale om Tempelridderordenen kommer i kontakt med to forlagsfolk, Belbo og Diotallevi. Med udgangspunkt i et fransk dokument fra 1300-tallet udvikler de tre en teori om Den Store Plan for verdensherredømmet, som Tempelridderne og siden Rosenkreutzerordenen skulle have lagt. Spørgsmålet er så, om der er hold i teorien, og det skal selvfølgelig ikke røbes her.

Sideløbende med Casaubons historie præsenteres vi ind i mellem for besynderlige filer fra Belbos computer, hvor han har udtrykt sin komplicerede psyke i mere eller mindre flippede vendinger. Det gør ikke just handlingen flydende, men bidrager sammen med hyppige erindringsglimt måske til en forståelse af, hvorfor Belbo handler som han gør.

Selv om Eco via dialogen bringer et hav af faktuelle oplysninger om alt mellem himmel og jord, virker samtalerne mellem bogens nuancerede persongalleri aldrig kunstige. Pudsige detaljer og en vis portion selvironi medvirker til at gøre selv lange udredninger spiselige, så det eneste forbehold overfor denne forrygende bog er, at spændingen først bliver intens efter nogle hundrede siders læsning.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter