0 kommentarer

Færten af død af Andrew Taylor

af d. 9. december 2013
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

407

Udgivet

2013

ISBN

978-87-7129-231-2

Originaltitel

A scent of death

 

Andrew Taylor. Mærk dig navnet, hvis du er en ynder af historiske krimier. Ikke mange nulevende forfattere, om nogen, mestrer denne særlige genre bedre.

Taylor tjente allerede sine sporer i Roth-trilogien og den fantastiske Lydmouth-serie. Siden har han udgivet en række enkeltstående perler med et ubegribeligt højt ambitionsniveau. Mennesker, miljøer og manerer genskabes minutiøst, originale plots afvikles elegant, tempoet er immer malende uden at være manisk. Som læser bliver man uhjælpeligt fanget og dybt fascineret fra første færd.

Hvor stjernekrimien “Genfærdets anatomi” var henlagt til universitetsmiljøet i Cambridge i slutningen 1700-tallet, er Taylor i “Færten af død” en kompetent turguide i Nordamerikas altopslugende, store stad:

“Ingenting var gratis i New York. Alt kostede enten penge, værdier, der var lige så gode som penge, eller tjenester…”

Mandag den 3. august 1778 ankommer den engelske embedsmand Edward Savill til New York, eller mere præcist British Manhattan, der er imperiets sidste udpost. Resten af landet er faldet, og byen belejres af oprørere anført af plantageejeren George Washington, som vil smide englænderne på porten og skabe et uafhængigt USA.

Allerede under indsejlingen ser Savill det første lig, der driver halvt opløst omkring i bugten. Få timer efter præsenteres han for det afsjælede legeme af en vis Roger Pickett, der for nyligt opsøgte familien Wintour, som Savill har logi hos.

Både Pickett og familien Wintours søn, kaptajn Jack, har fablet om en mystisk kiste med kuriosa. En kiste, som måske kan gøre ejermanden umådeligt rig. Problemet er bare, at kisten formentlig befinder sig på fjendtligt territorium, hvis den overhovedet eksisterer.

Savill opdager hurtigt, at han er under overvågning. Flere gange støder han på en stor, arret negerslave, som viser sig at være et livsfarligt bekendtskab. Men også i det noble hus hos dommer Wintour fornemmer Savill, at nogen kigger ham over skulderen. Han fortrænger dog i nogen grad paranoiaen, idet han samtidig er begyndt at nære upassende følelser for den smukke svigerdatter, Arabella.

Både krigen, kulden og ansigtsløse gerningsmænd tynder ud i rækkerne omkring den altid korrekte Edward Savill. Han forsøger febrilsk at holde masken, hvilket forventes af New Yorks højere borgerskab, men det bliver stadigt sværere i takt med, at mere og mere tyder på, at Savill selv kan være målet for et attentat.

“Færten af død” er endnu en kraftpræstation af Andrew Taylor og har i 2013 helt fortjent modtaget den vigtigste pris for historiske kriminalromaner. Til min smag bliver plottet en kende for indviklet og fortænkt, men pyt – det er alligevel en forrygende læseoplevelse.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter