0 kommentarer

Et svagt hjerte af Fjodor Dostojevskij

af d. 27. august 2010
Info
 
Sideantal

42

Udgivet

2006

ISBN

87-91812-71-2

Originaltitel

Slaboe serdze

 

En ung og lidt uøvet Dostojevskij viser, hvordan kærlighed gør kulret og underminerer arbejdsmoralen.

‘Et svagt hjerte’ fra 1848 er fortællingen om en ung skriverkarl, som spilder tiden med besøg hos sin nyfundne kærlighed i stedet for at passe sit omfattende skriver-arbejde for sin høje herre. Den kærlighedsramte ungersvends kamp med de modsatrettede prioriteter følges gennem broderen, som desperat forsøger at afværge en katastrofe.

Historien igennem zigzakker skriverens tanker mellem den store arbejdspukkel, den berusende skønne kvinde, og frygten for arbejdsgiverens respons på det forsinkede arbejde. Sidstnævntes velvilje og økonomiske gavmildhed er samtidigt helt afgørende for det ægteskab han så brændende ønsker sig med sin udkårne.

Stemningen går mere og mere op i en spids, men samtidigt med at det bliver mere og mere melodramatisk fæstner et indtryk af monotoni sig også. Som i flere andre noveller fra Dostojevskijs unge år demonstrerer han med novellen fint sin evne til detaljeret, og med stor indlevelse, at udpensle et menneskes indre følelsesliv, men historien mangler afbræk og overraskelser og får aldrig luft under vingerne.

Nuvel, novellen er da også fra et tidligt stadie i forfatterskabet, og mest interessant er det, at novellen klart viser et af det netop unge forfatterskabs temaer; nemlig kærlighedens/åndens – og de fattiges – ringe vilkår i et strengt hierarkisk og materialistisk orienteret russisk samfund.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter