0 kommentarer

Englene i mørket af Gitte Blessing

af d. 21. januar 2014
Info
 
Sideantal

231

Udgivet

2013

ISBN

978-87-92893-59-8

 

En forsvunden mormor, en talende hund, engle med storskærme, hvor de kan følge krige og oversvømmelser på jorden – og torturkammer, hvor Mørkets fyrste kan knække sine fjender…..
Der er gang i mange ting i Gitte Blessings debutroman – og måske for mange, selv om kernen med englenes vigtige mission på jorden er fin.

Hovedpersonen Tia får en vigtig rolle at spille i kampen mellem Sortefolket og Englekompagniet fra Lyslandet. I lange tider har Lyslandets engle været i stand til at indgyde jordens mennesker kærlighed og hjælpe dem, når de havde brug for trøst og trængte til ”at blive rørt af en englevinge” for at tænke lysere. Men nu ser det mere og mere sort ud på jorden. Mørkets fyrste er ved at få overtaget, og Tia kommer på en farefuld rejse, hvor hun får brug for alt sit mod og lærer en masse om engle.

Bogens anslag er fint med beskrivelsen af det trygge univers, som normalt er Tias: familien, hunden Dover, skoven og den nye ven Fjodor.

Klarer man sig frem til kapitel s. 97 uden den store spænding som drivkraft, så tager dramaet herfra for alvor fat. Men man skal være en tålmodig læser, og de fleste drenge er måske droppet ud længe inden da.

Jeg har det svært med, at fantasygenren bliver så realistisk, at englene er udstyret med storskærme, og at klodens problemer bliver så konkrete, at man genkender geografiske navne. F.eks. s. 104: ”’Der er ingen tvivl om, at der sker noget med klimaet i verden. Grønland smelter, og der er oversvømmelser og jordskælv i lande, som ellers aldrig har haft disse naturkatastrofer,’ fortalte en af de andre engle.”

Men måske ER koblingen med realisme ok og ligefrem mere nødvendig end nogensinde for at vække selv 11-12-årige op til en begyndende kamp om klodens fremtid?

Til gengæld går fortællingen helt over grænsen i scenen med torturkammeret i kapitel 51. Nok ser børn i dag allerede grumme ting på tv, men en detaljeret beskrivelse af totur, med døden til følge, synes jeg ikke hører hjemme i en børne- ungdomsbog.

Fantasyromanerne står lige som alle andre romaner lidt på skuldrene af hinanden. I denne historie bliver jeg mindet om Josefine Ottesens ”Eventyret om fjeren og rosen” og om Tolkiens tapre flok fra ”Ringenes Herre”, der også må ned i bjergets dyb og udkæmpe farlige kampe.

Selv om jeg sympatiserer meget med intentionen i denne debutroman og mærker en buldrende fortællekraft, savner jeg at være fanget hele vejen gennem historien.

Og så er det synd, at en håndfuld korrekturfejl ikke blev luget ud, inden tryk.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter