0 kommentarer

En pige og en dreng af Morten Brask

af d. 13. juli 2013
Info
 
Sideantal

219

Udgivet

2013

ISBN

978-87-400-0857-9

 

‘En pige og en dreng’ er en delvist selvbiografisk roman om en mand og en kvinde, hvis hjerter brast, da de kom ud for den største sorg af alle.

Jeg-fortælleren og Maya møder hinanden til en forelæsning på Københavns Universitet og bogens hovedperson er fra starten betaget af denne sorthårede, underfundige kvinde. Gradvist kæmper han sig til en større og større rolle i hendes liv, for endelig at blive hendes.
De to tager på en romantisk parferie på en ø.

“Strandstolen står i par, imellem dem er der parasoller og borde. Strandgæsterne dækker stolene med deres håndklæder, nogle lukker parasollerne og ligger under solen. Jeg holder Maya i hånden mens vi går gennem de andres samtaler, udvekslinger om varmen, om maden på restauranterne, alkohol, de lokales venlighed. Mødre smører de mindste børn med solcreme, de hvæsende klemt fra beholderne når cremen presses ud.”

Men det er også på denne tur, at den tydeligste forskel imellem dem bliver betydningsbærende. For Maya VIL have et barn. Hun har brug for det. Så desperat er hun, at hun en nat stikker af fra kæresten for ved hjemkomsten at meddele, at hvis han ikke vil give hende et barn vil hun forlade ham. Han indvilliger.

Gradvist smuldrer deres forhold. Hvordan støtter man sin partner i et ønske, der er dennes alene? Og da børnene endelig vokser i hende er afstanden imellem dem allerede enorm, måske uoprettelig.
Det værste sker. Børnene fødes for tidligt. En overlever. Men hvor længe?
Forældrenes sorg er monumental, uudtalebar. I sorgen finder de ingen forening.

“En dreng og en pige” er en hjertegribende beretning om to mennesker, der på trods af forskellige ønsker og behov vælger hinanden. En kærlighed spirer, men overlever ikke.
Hele vejen igennem er detaljerne smerteligt tæt på, intet sted får jeg som læser lov til at holde distancen og enkelte steder er følelserne så voldsomme at jeg må lægge bogen fra mig, ude af stand til at læse videre. Men tvunget til det. Netop på grund af den overvældende lyriske detaljerigdom, der gør deres historie til min. Noget der kunne ske for os alle, skete for dem.

Jeg ville ønske at de aldrig havde mødt hinanden, at han aldrig havde fået plads i hendes liv, at det aldrig var sket for dem. Jeg ville ønske at Morten Brask ikke havde formået at få deres sorg helt ind i mit hjerte. Og dog.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter