0 kommentarer

En lille helt af Fjodor Dostojevskij

af d. 8. juli 2010
Info
 
Sideantal

37

Udgivet

2006

Originaltitel

Malen'kij geroj

 

Novellen ‘En lille helt’ fra 1849 udspiller historien sig i et rigt adelsmiljø under en fest på et slot, hvor hovedpersonen, en ganske ung dreng, forelsker sig i en af festens damer.

Imidlertid “forfølges” han af en anden af festens smukke damer, som til stor morskab for sig selv og selskabet mener sig efterstræbt af knægten. Hans følelse af pinlighed beskrives så levende og skarpt, så enhver som har været en hyper-selvbevidst teenager, og som har været bange for at blive ydmyget, med lethed kan genkende følelserne.

Damen, som er målet for drengens følelser, gør ham rundtosset og forfjamsket så snart hun blot er i hans nærhed, og igen er genkendeligheden stor for enhver som har været hovedkulds forelsket. Et lille drama udspiller sig da han forsvarer hende og skjuler hendes hemmelighed; at hun er forelsket i en anden end sin mand.

Dostojevskij sætter et flot og festligt miljø op omkring dramaet, komplet med store balkjoler, smukke kvinder og fornemme herrer, og den psykologiske indsigt i en ung, følsom og ekstrem selvbevidst mands følelsesliv er ganske enkelt imponerende. En kort, men intens fornøjelse, at læse novellen.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter