0 kommentarer

Dukken af Ed McBain

af d. 8. august 2015
Info
 
Sideantal

192

Udgivet

1989

ISBN

87-15-01742-7

Originaltitel

Doll

 

Det er ved at være kotyme at Carella kommer alvorligt til skade. De sidste to-tre bind har alle sendt ham på hospitalet, enten med skud- eller brandsår. Men i ‘Dukken’ overrasker Mcbain, så selvom man efterhånden forventer det, kommer Carellas ‘problemer’ alligevel bag på læseren. Som der står på forsiden, er ‘Station 87 i oprør’.

Et mord er altid ubehageligt, men her har en lille treårig pige siddet og lyttet, mens hendes mor blev knivmyrdet. Moderen var højbetalt fotomodel, en af USA’s mest kendte, og har levet et meget lovlydigt jetsetter liv. Nærmest på trods af et ret oplagte mistænkte, rykker politiarbejdet ikke rigtigt. Afhøring af spidserne i modebranchen leder ingen vejne, og Bert Kling, der på dette tidspunkt er midt i en depression, kommer tæt på en fyreseddel på grund af sine ret ubehøvlede afhøringer.

Læsemæssigt er resultatet af 1) Carella i knibe, og 2) en Bert Kling på kollisionskurs med omverdenen – en anderledes omgang station87, hvilket afgjort har været tiltrængt, for serien har på dette tidspunkt i forfatterskabet, længe ligget lidt for komfortabelt i svinget.

Fra første side af skinder fortælleglæden igennem, McBain demonstrerer sin enestående evne til at beskrive byen og dens beboere, og læseren gelejdes hurtigt over til det ret grusomme knivdrab. Som altid går forfatteren lige til benet, der er ikke én overflødig side. Senere i serien sneg der sig en evne til at væve udenom ind, men i ‘Dukken’ er det endnu ikke aktuelt. Det er en stor styrke, der dog kan gøre enkelte afhøringer lidt lange i biddet, da det er rene replikskifter uden nogen beskrivelser af hvad der eller sker.

Skurken – en rigtig syg satan der introduceres sent, omgiver sig med en brutal uberegnelighed, som især Carella får at føle. Desværre får vi ikke skurkens forhistorie, men man savner ikke noget og får her en af de bedre station 87 bøger.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter