0 kommentarer

Dronning Ingrid af Annelise Bistrup

af d. 16. januar 2013
Info
 
Sideantal

268

Udgivet

1997

ISBN

87-11-15080-7

 

Dronning Ingrid fik sit gennembrud som dansker i Sønderjylland. Intet andet sted i Danmark følte hun sig så meget hjemme som blandt sønderjyderne, forsikrer Berlingske-journalisten Annelise Bistrup i sin biografi om den stærke dronning, der aldrig er blevet benævnt enkedronning.

Den sympatiske påstand – set fra en grænselands-vinkel – underbygges med en pudsig episode fra 1970erne fortalt af den tidligere chefredaktør for Jydske Tidende, Erik Randel:
Dronning Ingrid ventedes til Sønderborg på et af sine talrige besøg i Sønderjylland, og Jydske Tidende havde i dagens anledning en historie med rubrikken (overskriften, red.) “I dag kommer Ingrid”.

Senere på dagen opsøgte den ledsagende hofdame avisens medarbejder og spurgte, om det ikke i fremtiden ville være bedre at skrive Hendes Majestæt dronning Ingrid.
Den reprimande hørte dronning Ingrid og sagde til journalisten:
”- Fortsæt De bare på avisen som hidtil. For sønderjyderne er jeg Ingrid.”

Annelise Bistrups bog er fyldt med rammende citater, hvad der gør hendes projekt aldeles vellykket. Forfatteren skjuler ikke, at hun er meget imponeret over mennesket dronning Ingrid, men bogen bliver på intet tidspunkt svulstig.

En kongelig biografi i Danmark har på forhånd et balanceproblem: Den må ikke komme for tæt på, men den skal også virke troværdig.
Med andre ord: Det ligger i sagens natur, at læseren ikke bliver præsenteret for den kongeliges skyggesider, selv om ethvert menneske har nogle sådanne. Med dronning Ingrids egne ord skal der midt i monarkiets nærhed stadig være en distance.

Netop derfor skal biografien på alle andre områder oppe sig på kvaliteten. Og det gør den. Annelise Bistrup fortæller stort set intet om mennesket bag dronningen, men fokuserer derimod på hendes betydning for det danske monarki.

Da dronning Ingrid blev gift med kronprins Frederik i 1935, overtog hun sin mor kronprinsesse Margaretas projekt om at “gøre monarkiet til en levende og aktiv del af samfundsudviklingen”. Dette projekt er bogens gennemgående tema.
“Monarkiet skal være forberedt på forandringer, ikke for at komme dem i forkøbet, men for ikke at blive taget på sengen”, lød dronning Ingrids besked til datteren, dronning Margrethe.
Et aktuelt budskab.
Efter endt læsning har Annelise Bistrup dokumenteret, at dronning Ingrids projekt er lykkedes.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter