0 kommentarer

Drengen og færgemanden af Claes Johansen

af d. 16. juni 2017
Info
 
Sideantal

344

Udgivet

2017

ISBN

978-87-406-1248-6

Originaltitel

Drengen og færgemanden

Udgave

1. udgave

 

Historien tager sit udspring i 1932 i det østlige Rumænien, hvor den jødiske dreng Chaim Bercuvitz bliver født i Landsbyen Tetzeda. Midt i en barsk og hård tid for jøderne , finder Chaim en helt i den piberygende færgemand Elisha Shifman.

For Chaim samler det hele sig i et personligt hævndrama, hvilket fører ham ud på en lang rejse frem til det franske koloniherredømme i 1950’ernes Indokina. Han bliver menig fremmedlegionær under falsk navn og bliver hårdt såret indlagt på et militærhospital. Fra hospitalssengen indvier han læseren i sin livshistorie via små tilbageklip.

De fleste tilbageklip foregår igennem folk, som Chaim fortæller sin fascinerende men barske historie. På sin vis er det en helt klassisk fortællerstil, ligesom der også står på omslaget, at “Drengen og færgemanden” er en klassisk fortælling, hvilket for så vidt er rigtigt. Dog synes jeg, at den adskiller sig fra de fleste andre klassiske fortællinger ved at være så faktabevist og ved at den bygger på en så solid mængde research.

Alt i alt en ganske udmærket roman. Dog må jeg tilstå, at der er lidt for meget “krig” i den efter min smag. Handlingen minder lidt om legen røvere og soldater – som alle raske drenge har leget på et tidspunkt. Ligesom i legen bølger handlingen længe frem og tilbage uden der for alvor sker noget nyt og på et tidspunkt, bliver det lidt for meget med al den krig. Jeg savnede lidt et sceneskift, og at bogen ikke så ensidigt fokuserede på de samme temaer – hævn og krig. Måske kunne et kærlighedskapitel have klædt bogen og have givet læseren et tiltrængt afbræk fra krigssnakken. Personligt begyndte jeg i hvert fald at kede mig, da jeg havde læst omtrent halvdelen af bogen.

Lån bogen på biblioteket

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter