0 kommentarer

Don Juan eller Kærligheden til geometrien af Max Frisch

af d. 6. maj 2006
Info
 
Sideantal

111

Udgivet

1967

Originaltitel

Don Juan oder die Liebe zur Geometrie

 

En mere ombejlet karakter i kunstens verden skal der søges lidt tid efter. Og Max Frisch bidrager bestemt til myten om Don Juan. Dog med den nye facet at stille spørgsmålstegn ved om Don Juan nu også er forføren, eller om han måske snarere er den forførte?

Hans et og alt er kærligheden til geometrien – det uforanderlige, der følger nogle eviggyldige regler. I denne platoniske kærlighed ligger der dog en hindring, kærligheden til det ydre – det foranderlige, den kvindelige ungdoms skønhed, som han til stadighed opsøger til trods for at han vil slippe væk fra det. Umiddelbart lykkes det ham at slippe væk fra det, men sidste akt røber noget overraskende. “Når vi engang forlader løgnen, der glinser som en blank overflade og ikke længere ser verden som en afspejling af vore ønsker.”. Denne udtalelse fra Don Juans side af, bliver også en dom fremsagt over ham selv. Til trods for at han føler sig som “en svømmer i en flod: uden spor”, bliver han nød til at forholde sig til virkeligheden, fraplukket alle ønsker, der forvansker denne. Han har dræbt sin bedste ven og alle kvinderne vil drage ham til ansvar for hans forførelser. Max Frisch’s eksistentialistiske livssyn bliver dermed også inddraget i stykket.

Max Frisch’s Don Juan er meget klassisk i sin opbygning og komposition. Den ville have gjort sig formidabelt på den elisabethanske teaterscene. Mellem hver agt er der et humoristisk intermezzo, der dog bliver en vigtig del af afhandlingen på sidste akt og dermed skuespillet. Man fornemmer en tydelig inspiration fra Shakespeares replik-komposition, at det er gennem replikkerne man oplever omgivelserne. Det er en svær kunst at mestre, og selv om skrivestilen ikke bliver helt original fra Max Frisch’s side, så opvejes dette til fulde af den dynamik det skaber. Den indre film ruller forbi, og man har svært ved at sætte den på pause, særligt næstsidste akt med den iscenesatte helveds-nedfarelse. Læs og bliv forført!

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter