0 kommentarer

Det tyske århundrede af Michael Stürmer

af d. 23. september 2011
Info
 
Sideantal

288

Udgivet

1999

ISBN

87-00-37906-9

Originaltitel

Das Jahrhundert der Deutschen

 

Der skal ikke ret meget til for at udgive en Tysklandsbog, der bare hæver sig lidt over gennemsnittet i Danmark.
Selv forfattere, der på omslagene præsenteres med fine titler, dyrker udgivelser, der blot er almindelige oversigter eller flygtige fremstillinger – ofte befængt med klicheer og forudfattede meninger.

For en gangs skyld er der kommet en udgivelse, der tager Tyskland alvorligt – skrevet og redigeret af en tysker.
Michael Stürmer er en borgerlig historiker, der i de første år af Helmut Kohls regeringsperiode var en af kanslerens nærmeste rådgivere. Hans pointer og påstande i “Det tyske århundrede” overrasker og provokerer – måske især 68-generationens tankesæt.

Stürmer bemærker for eksempel, at den høflige, borgerlige omgangsform blev lagt for had af både SAerne og brunskjorternes egne børn, blomsterbørnene.
Han forklarer også, hvorfor de tyske omgangsformer med De-formen og formaliteter har overlevet i Tyskland. Stürmer mener, de er resultatet af en helt klar politik. En politik, der skulle skabe afstand til SA-kammeraternes dusseri og sleske kammerateri.
Ellers ejer Stürmer tvivlens nådegave, der jo især viser sig ved, at man bare har en smule kritik tilovers for dem, man sympatiserer med. Den ringe plads, Helmut Kohl får i bogen, er bemærkelsesværdig.
Billedudvalget er overraskende og næsten uventet nuanceret – selv om redaktørerne, ikke kommer uden om ruiner, soldater, ekstremer, ulykkelige mennesker, vanvid, barbari og småborgerskab.

At der mangler tidsangivelser på mange af billederne er til at leve med. Teksternes kronologiske inddeling i kapitler hjælper læseren med at få placeret billederne tidsmæssigt.
Men det burde flere steder have været nævnt, i hvilken sammenhæng og til hvilket formål fotografierne er optaget. Har fotograferne tilhørt propagandamaskinen, en politisk opposition eller et ugeblad der lever lige så meget af fiktion som af virkelighed?

Det er en flot, flot bog. Derfor nænner man næsten ikke at nævne sjuskefejlene. Men “Det tyske århundrede” giver et kvalificeret syn på Tyskland og falder et tørt sted.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter